Nyheter/Reportage

Schweizare fick Kempepriset

Årets prestigefyllda Kempepris har tilldelats en forskartrio från Schweiz. Priset delades ut Örnsköldsvik i dag, 16 mars, i samband med konferensen Rond 2010 i.
Den schweiziska forskargruppen, bestående av professor Patrick Gane, dr Joachim Schoelkopf och dr Cathy Ridgway, är verksam vid Omyas forskningscenter i schweiziska Oftringen.
De tre belönas för sina experimentella studier och modeller av hur vätskor tränger in i bestrykningsskikt av den typ som finns i bestruket papper - ett givet val för Kempestiftelserna att uppmärksamma.

– Pristagarna har under många år tagit fram ny kunskap runt samspelet mellan vätskor och materialstrukturer, säger Jonas Örtegren som är forskningsledare vid Digital Printing Center i Örnsköldsvik.
Kunskaperna är användbara när det gäller att utveckla papper och dess ytegenskaper för att uppnå ännu bättre tryckresultat vid digitalt tryck.

Kempepriset för enastående vetenskapliga insatser är ett pris som syftar till att uppmärksamma arbeten som är, eller kan komma att bli, viktiga inom området digitaltryck på papper. Priset finansieras av Kempestiftelserna och prissumman är i år på 4 000 euro. 

Under dagarna träffas 50 industrirepresentanter och forskare i Örnsköldsvik för att utbyta idéer och nya rönen inom forskning och utveckling när det gäller området innovativa förpackningar. Det kan handla om förpackningar med sensorer, som känner av om förpackningens innehåll utsatts för värme eller fukt, men också om hur digitaltryck gör förpackningar intressantare och hur de kan bli mer lättöppnade.

Publicerat