Samhällsinformation

Trängsel i tv-soffan kan sprida skabb

Att sitta tätt tillsammans med sina kompisar i tv-soffan tros vara orsaken till att allt fler unga drabbas av skabb.

Allt fler söker vård för skabb och nu ser forskarna en ökning bland ungdomar.
– För några år sedan var det ovanligt med skabb i Sverige. Nu tar vi emot smittade personer varje vecka, säger Lill-Marie Persson, hudläkare vid Kärnsjukhuset i Skövde, till Dagens Nyheter.

Tidigare var det vanligast med spridning av skabb vid äldreboenden men nu ser man en ökning bland ungdomar och på dagis.

Skabbepidemier kommer och går i perioder. Men att skabb sprids mellan tonåringar är något nytt för forskarna. Medan huvudlöss snabbt sprider sig från hår till hår behöver skabbdjuren lite mer tid på sig.

– Vi tror att smittökningen bland unga beror på ett ändrat socialt beteende. Ungdomar sitter tätt i soffan och tittar på tv eller spelar tv-spel.

Skabbdjuret är en halvmillimeter stor spindel. Den gräver centimeterlånga gångar i huden där den lägger ägg. Klådan är en allergisk reaktion mot både djuret och dess avföring och ger eksemliknande utslag, vilket gör det lätt – även för läkare – att förväxla skabb med eksem och därför ge fel behandling. Skabb behandlas med ett liniment som smörjs in över hela kroppen, till och med under naglarna.

Publicerat