Övrigt

Kom igång med planerandet i tid

– Det är jätteviktigt att vara ute i god tid, annars blir det bara stressande. Jag brukar säga att man ska börja planera ett år innan.
Den rekommendationen ger Therese Samuelsson, Norrlands enda utbildade bröllopskonsult.

Vissa börjar med sina bröllopsplaner långt i förväg och vet exakt hur de vill att den stora dagen ska vara. Andra startar för sent och får stressa sig igenom planerandet vilket innebär att allt bara känns jobbigt.
– Fem månader är på gränsen att vara för kort tid, säger Therese Samuelsson i Röbäck som sedan 2007 driver Änglalikt, med fullt fokus på bröllop.

– De två viktigaste momenten i början är att boka kyrka och festlokal, man har ofta specifika önskemål och det här är lokaler som bokas upp långt i förväg.

Budget och logistik
Därefter handlar det om att göra upp en budget, ta fram en prioriteringslista över vad man tycker är viktigast att lägga pengarna på.
– Är det viktigt att lägga 50 procent av budgeten på blommor så ska man förstås göra det. Det gäller att se vad man har för budget och sedan planera hur den ska kunna hållas.

Ju närmare bröllopet man kommer desto fler detaljer blir det att tänka på. En central del är att veta vem som gör vad.
– Se till att ha logistiklistor och checklistor så att ingenting glöms bort. Det finns delar som kan vara lätta att inte tänka på: Måste man ge en morgongåva? Ska man ha en solist i kyrkan? Många frågar mig hur alla andra gör och vad som är vanligast, men jag säger att det inte finns något som är vanligast. Istället handlar det om vilka behov bröllopsparet har och vilken känsla de vill uppnå. Jag försöker se vad brudparet är för sorts människor och att det ska spegla deras bröllop.

Ta hjälp av expert
Therese har som enda norrlänning utbildat sig till bröllopskonsult och är auktoriserad medlem i Bröllopsakademin. Att alla som planerar ett bröllop ska vända sig till en bröllopskonsult ser hon förstås som en självklarhet.
– Många är heltidsarbetande och kanske har man även barn. Då finns det inte tid att hinna med att ringa runt och boka allt och fråga om priser. Att anlita en konsult ger en trygg och avslappnad planering, ni behöver inte oroa er för att något ska missas och ni kan njuta av tiden fram till bröllopet.

Publicerat