Tema Bröllop

Quiz: Är ni ett trevligt brudpar?

Du ska ordna ditt drömbröllop och vill naturligtvis att gästerna ska trivas. Men vet du hur du ska bete dig?

Vilka av dessa påståenden visar på hyfs och vilka visar på ohyfs?

1. Vi är inspirerade av Beckhams bröllop där gästerna ombads bära monokroma kläder och vill därför att gästerna kommer i grönt på vårt bröllop.

2. För att hindra att gästerna känner sig förvirrade angående vad de ska ha på sig skriver vi mörk kostym på inbjudningskortet.

3. Det är min fest som jag har drömt om länge och jag vill att alla mina tärnor ska ha matchande klänningar som jag valt, men som de bekostar själva. Det är ju de som ska ha dem på sig.

4. Jag tycker inte om min kompis sambo och bjuder därför bara min kompis på festen.

5. Vi önskar oss inbetalning av kuvertavgift för att komma på bröllopet, bidrag till bröllopsresan och en present från den önskelista vi har.

6. Då mina föräldrar är skilda och pappa betalar för bröllopet placerar jag honom och hans sambo bredvid oss vid honnörsbordet.

7. Jag har ingen kontakt med min pappas släkt sedan han lämnade oss för tio år sedan, så jag låter bli att bjuda mina farföräldrar på bröllopet.

8. Vi har bara råd med ett litet bröllop så vi bjuder in vänner och släkt till vigseln och har en middag med våra föräldrar på kvällen.

9. Vi har inte råd med ett stort bröllop men vill ändå fira med alla våra vänner. Därför ber vi att gästerna betalar en kuvertavgift istället för tar med presenter.

10. Även om mina föräldrar är skilda placerar jag dem bredvid oss vid honnörsbordet.

 

Svar:

1. Ohyfs. Vill du ha gäster eller statister på ditt bröllop. Poängen med att ange en klädkod är att gästerna ska känna sig bekväma och veta vad de förväntas ha på sig och det är svårt att veta om ”grönt” innebär kläder lämpade för jakt eller aftonklänning. Att sätta upp en obskyr klädkod som dessutom med stor sannolikhet innebär att gästerna måste investera i nya kläder är inte ok. Troligtvis är det färre som tackar ja till en sådan inbjudan.

2. Hyfs. Mörk kostym är en etablerad klädkod och hänvisar till kläder som de flesta redan har i sina garderober.

3. Ohyfs. Om det är matchande och speciella klänningar tärnorna ska bära är det osannolikt att de någonsin kommer kunna använda plaggen igen och då får du betala själv.

4. Ohyfs. Båda parter i etablerade par bjuds. Ni får härda ut.

5. Ohyfs. Det låter som om ni ser er som festfixare som vill gå plus på bröllopet. Naturligtvis är det ok att be om kuvertavgift eller ett bidrag, men någon måtta får det vara på girigheten.

6. Ohyfs. Vid bröllop placeras föräldrarna i sin relation till brudparet, inte till varandra. Därför placeras de precis som om de fortfarande skulle varit tillsammans.

7. Hyfs. Ni bestämmer själva vem ni vill bjuda in. Släktingar har ingen medfödd rätt att få gå på bröllop.

8. Hyfs. Ett utmärkt alternativ till en stor fest som ändå ger alla era vänner och bekanta en möjlighet att fira er och dela er stora dag.

9. Hyfs. Visst är det roligare om det går att bjuda på festen, men eftersom gästerna ändå brukar lägga en slant på en present till brudparet är det här ett bra alternativ som ger fler möjlighet att få delta i festligheterna med brudparet.

10. Hyfs. Vid bröllop placeras föräldrarna i sin relation till brudparet, inte till varandra. Därför placeras de precis som om de fortfarande skulle varit tillsammans.

Publicerat