Du är här

2010-03-22 - Evenemang
Foto: Konstantin Telepatov

Plats på scen för dansare och babushkor

Dansnät Sverige presenterar Martin Forsbergs Rabota. En föreställning som kommer till Örnsköldsvik den 15 april.

En forskningsassistent, en fabriksarbetare, en läkare och en flygplansingenjör, alla numera pensionerade, utgör gruppen av babushkor i Rabota. Tillsammans med dem på scen finns fyra ryska manliga dansare. Vad blir det för dans av denna konstellation? I verket Rabota (vilket på ryska betyder arbete och funktion) låter koreografen Martin Forsberg de unga dansarna och de äldre damerna utforska varandras bakgrund och personliga historier genom rörelsens kommunikation.

Premiären ägde rum i Moskva i juli 2009 och snart kommer hela gruppen till Sverige för en omfattande Dansnät Sverige-turné. De första föreställningarna på turnén tar dem till Martin Forsbergs hemtrakter i Västernorrland. Forsberg som är utbildad i Danmark har arbetat i ett flertal länder i Europa och även vistats mycket i Ryssland. Där kom inspirationen till verket som sammanför olika generationer av ryssar, något som inte sker ofta. Forsbergs idé var att utforska dynamiken i ett sådant generationsmöte och utifrån det skapa ett konstnärligt verk, en dansinstallation. Och mycket dans kommer att möta publiken, framförd av de skickliga dansarna men likaledes av de i dans oskolade damerna. Förutom närheten till varandra inom gruppen är närheten till publiken en bärande faktor. Såväl dans som diverse vardagssysslor utför de medverkande i förtrolighet med varandra och med åskådarna. Med sig under arbetsprocessen bar dansarna och babushkorna ständigt tanken ”var dig själv”.

”Rabota rör sig inom begränsade spänningar. Från visualiseringen av sovjetstatyer till kokandet av te. I mellanrummet mellan det vanliga och det ekvilibristiska avslöjas vår existens. Verket är alldagligt, konkret. Det hyser ingen vilja att berätta Rysslands historia, enbart visa åtta ryssar som delar tid och rum.”
(Martin Forsberg)

 
Koncept, koreografi, scenografi Martin Forsberg
Medverkande Roman Andreykin, Maria Bograd, Ilya Belenkov,
Yury Chulkov, Natalya Kogan, Maja Alexandrovna Vetoshkina,
Nikolay Podoshva, Margarita Popolova
Ljusdesign Oleg Tolkunoff
Musik Dmitrij Sjostakovitj, Ryoji Ikeda
Producent Elena Tupyseva/TsEKh Moscow Dance Agency
Produktionsledare Daria Koval
Turnéledare Svetlana Rix/Olga Pettersson
Föreställningslängd ca 60 minuter
 
Turnéplan
Kramfors Folkets Park 13 april
Örnsköldsvik, Nolaskolan 15 april
Umeå, NorrlandsOperan 18 april
Göteborg, Pustervik 22 april
Jönköpings teater 24 april
Falkenberg, Falkhallen 27 april
Malmö, Dansstationen 29 april
Gävle teater 4 maj
Västerås konserthus 6 maj

Dela med dig av denna artikel på: