Bjästa

Våldtäktsfall skapade hätsk stämning

SVT:s Uppdrag Granskning tog på onsdagen upp fallet kring en uppmärksammad våldtäkt på en skoltoalett i Bjästa, ett av de otäckaste program som den grävande redaktionen på SVT publicerat.

Våren 2009 våldtogs en 14-årig flicka av en skolkamrat på en toalett på Bjästaskolan. Ord stod mot ord i utredningen men så småningom erkände pojken och dömdes för våldtäkt i såväl tingsrätt som hovrätt.

Men mardrömmen för flickan tog inte slut i och med domen. I stort sett alla omkring henne, och dessutom massor av folk som knappast ens kände henne, tog parti för den dömde pojken vilket resulterade i en närmast hatisk kampanj på olika sociala medier på internet. Flickan kunde inte längre bo kvar i Bjästa och går nu i skola på annan ort.

Ett av de otäckaste inslagen i Uppdrag Granskning var den privatfilmade sekvensen från skolavslutningen våren 2009 då kyrkan tillät den dömde pojken att närvara vid ceremonin i kyrkan, trots att han ålagts förbud att komma i närheten av brottsoffret.

Flickan orkade dock inte gå på avslutningen, där pojken delade ut blommor till sina klasskamrater och fick applåder – och även beröm av prästen Lennart Kempe, som till SVT sa:
– Det var otroligt fint. Grabben kom och gjorde en enorm demonstration. En demonstration för hela människovärdet på sätt och vis.

Ett uttalande som Kempe fått stark kritik för.

Senare på skolavslutningens kväll våldtog pojken ytterligare en flicka i ett omklädningsrum vid en badstrand. Något som han också blivit dömd för.
Men trots de två våldtäktsdomarna, där han i polisförhör erkänt den första och via dna-spår knutits till den andra, visade Uppdrag Granskning att det fortfarande finns många som sluter upp kring honom och tror på hans oskuld. Samtidigt som flickan stötts ut och tvingats flytta.
 
– Folk som jag trodde att jag kunde lita på visade sig vara skitstövlar, sa hon i en intervju till Uppdrag Granskning.

I kväll blir det mer om fallet när SVT tar upp händelserna i Debatt, 21.30 på SVT1.

Publicerat