Samhällsinformation

Örnsköldsvik och världen gör sig redo att släcka

Under Earth Hour beräknas en miljard människor i världen att släcka ljuset. Minst 120 länder är med i den största globala klimatmanifestationen någonsin. FNs generalsekreterare Ban Ki-moon uppmanar nu världen att delta i Earth Hour. I Sverige deltar mer än 200 städer och kommuner och klimataktionen uppmärksammas med en rad olika evenemang.

Med bara en dag kvar till Earth Hour är intresset för klimatet rekordstort. FNs generalsekreterare Ban Ki-moon stöttar Earth Hour liksom det svenska regeringskansliet som släcker. Miljöminister Andreas Carlgren har uppmanat landets kommuner och landsting att gå med.

– I år är det FNs år för den biologiska mångfalden. Trots internationella utfästelser att minska förlusten av biologisk mångfald fortsätter jordens arter och ekosystem – som vi är beroende av för vår överlevnad, för den ekonomiska utvecklingen och vår kulturella välmående – att minska. Klimatförändringarna är en av de viktigaste orsakerna. Earth Hours budskap berör oss alla.  Lösningar finns inom räckhåll och kan genomföras av individer, städer, kommuner, företag och regeringar, säger FNs generalsekreterare Ban-Ki-moon i ett uttalande.

Förra året deltog enligt Sifo 4,8 miljoner svenskar mellan 15 och 74 år. I år är 203 kommuner anmälda liksom 1 647 företag, 314 organisationer och 166 trossamfund/församlingar, vilket är fler än förra året. Drygt 750 skolor med cirka 140 000 elever är med och många har arbetat med olika projekt på temat klimat den senaste tiden. Intresset är rekordstort.

– Med tanke på det misslyckade klimatmötet i Köpenhamn är ett starkt Earth hour viktigare än någonsin. Till våra svenska politiker är budskapet att Sverige är ett av de mest engagerade länderna i världen. I år ligger fokus på effektiva klimatlösningar. Vi förväntar oss att politikerna svarar med konkreta åtgärder på den här kraftfulla signalen, säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare för WWF i Sverige.  

Över hela landet anordnas en mängd aktiviteter i klimatets tecken i samband med Earth Hour. I Lund blir det spökvandring med den populära spökguiden Jacques Schultze. I Växjö arrangeras en konsert med Jennifer Brown och Melodifestivalvinnaren Anna Bergendahl. Arjeplog släcker ned torget och i Örebro kan intresserade avnjuta en körkonsert och eldshow. Gatubelysningen släcks i centrala Åre och i Hedemora hamnar politikerna i heta stolen. Götene kommun bjuder på afrikanska trummor och i Haparanda blir det en kulturkväll. I Karlstad framför Karlstad kammarkör ”Requiem för en glödlampa” och det blir fackeltåg och dans på Stora torget. I Örnsköldsvik uppträder Di Leva och i Kungsträdgården i Stockholm arrangeras Earth Hour Show med artister som Laleh, Darin och Andreas Johnson samt segertippade Eurovisionssångerskan Sefura. För att nämna något av allt som händer.

Earth Hour startar utanför Nya Zeeland och fortsätter sedan tidszon efter tidszon genom länder som Australien, Kina, Indien, Ryssland, Kazakstan, Afghanistan, Rumänien, Frankrike, Italien, Sverige och England – och vidare över till USA, Kanada och Sydamerika för att efter ett dygn avslutas med Earth Hour-fest på Samoa-öarna. Då beräknas en miljard människor ha deltagit.

En rad platser och ikonbyggnader släcks ned som Operahuset i Sydney, Den förbjudna staden i Peking, Gate of India i Dehli, Burj Khalifa i Dubai, och Fontana di Trevi i Rom, Eiffeltornet i Paris, Brandenburger Tor i Berlin. Exempel här i Sverige är Regeringskansliet, Kungliga slottet, Kaknästornet och Hötorgsskraporna i Stockholm, torget i Arjeplog, Uppsala domkyrka, Residensen i Härnösand och Falun, Bohus fästning, Visby ringmur och Falu gruva. På andra sidan Atlanten slocknar bland många andra landmärken Empire State building, Golden Gate-bron, Copacabana i Rio, Plaza Mayor i Lima och The Strip i Las Vegas.

För att snabba på utvecklingen i landets städer och kommuner har WWF lanserat tävlingen Earth Hour Challenge. Den ska utmana och inspirera landets kommuner att ta fram en övergripande plan för att bli klimatneutrala eller kraftigt minska utsläppen inom de närmaste decennierna. Den som genomfört flest aktiviteter med högst poäng får utmärkelsen Earth Hour Capital 2011.

Vi närmar oss en värld med 9 miljarder invånare och en fortsatt snabb urbanisering. Om dagens städer utgör ett hot mot klimatet kan morgondagens städer bli lösningen. Smart planering och tuffa energiminskningsmål liksom användning av den senaste tekniken krävs. Bara i Afrika och Asien kommer 1,7 miljarder människor att flytta in till städerna de närmaste trettio åren. Det handlar om allt från transporter och framtidens klimatneutrala bostäder till it-lösningar – till exempel var skolor och sjukvård ska placeras eller hur busslinjer ska dras.

Hur städerna utvecklas spelar en avgörande roll för om vi i framtiden ska få ett hållbart liv på vår planet. Enligt WWFs rapport ”Reinventing the city”, som i veckan presenterades på Earth Hour Conference i Stockholm, kommer cirka 80 procent av de globala koldioxidutsläppen från städer. I Sverige ligger siffran på cirka 60 procent.

Ambassadörer för Earth Hour är skådespelarna Lena Olin och Michael Nyqvist och äventyraren Ola Skinnarmo. Andra kända släckare den 27 mars är kung Carl XVI Gustaf, professor Christian Azar, tidningsprofilen Amelia Adamo, skådespelarna Alexander Skarsgård, Noomi Rapace och Stellan Skarsgård.

Fakta om Earth Hour:
Förra året blev Earth Hour en stor framgång här i Sverige. Enligt Sifo deltog 4,8 miljoner (64 procent) av befolkningen i åldersgruppen 15-74 år och hela 99 procent av svenskarna visste att de skulle släcka. Såväl FNs generalsekreterare Ban Ki-moon som miljöminister Andreas Carlgren har uppmanat världens befolkning att delta i Earth Hour.

Earth Hour startade 2007 av WWF i Australien då Sydney släcktes ned. Det blev en stor succé och året därpå spreds initiativet till 35 länder och 50 miljoner människor deltog. Earth Hour 2009 resulterade i den största globala manifestationen någonsin med närmare en miljard deltagande människor i 4000 städer i 88 länder.

Publicerat