Nyheter/Reportage

Trygghetspropositionen: Ett förslag i rätt riktning

Trygghetspropositionen är ett steg i rätt riktning. Det anser Företagarnas vd Anna-Stina Nordmark Nilsson.
– Regeringen har lyssnat både när det gäller karenstiden och skyddsnätet för den som startar företag. Det är en bra grund att bygga vidare på.

Möjligheten för den som har enskild firma eller handelsbolag att välja längre karenstid upp till 90 dagar i utbyte mot lägre avgift är välkommet, anser Anna-Stina Nordmark Nilsson.

– Vi anser att detta på sikt bör byggas ut mot en valbar karenstid, upp till 365 dagar, och att även den som bedriver sin verksamhet i aktiebolagsform bör omfattas.

Vidare är det viktigt att företagare inte ska behöva betala in betydligt mer än de tar ut ur sjukförsäkringssystemet. Vi ser därför sänkningen av egenavgifterna för småbolag med fem procentenheter också som ett steg i rätt riktning.

– I grova drag får företagare bara ut en femtedel av vad de betalar in. Hela avgiftsstrukturen för småföretagen borde därför sänkas.

Förslaget innehåller också förbättringar när det gäller sjukpenninggrundande inkomst och a-kassa för den som startar företag. Enligt huvudregeln ska företagaren under två år efter starten av företaget kunna få en högre ersättning än vad näringsverksamheten skulle ge.

– Vi anser att uppbyggnadsskedet borde kunna förutbestämmas till tre år och att man då ska kan ta med sig den ersättning man tidigare själv haft som anställd, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Publicerat