Samhällsinformation

Elvy upprörd och Dan har inte gjort hemläxan

När regeringen presenterade infrastruktursatsningar och tunnelbygget genom Åsberget inte fanns med har reaktionerna inte låtit vänta på sig.

Kommunalrådet Elvy Söderström (S) är upprörd, berörda fastighetsägare som riskerar att få sina hus inlösta är nöjda och oppositionsrådet Dan Olsson (C) säger att hemläxan inte är riktigt gjord.

En dragning av E4 genom Åsberget har diskuterats under mycket lång tid och det senaste beskedet är att Örnsköldsviks kommun och Vägverket är överens om den ekonomiska biten. Staten ska låna ut pengarna och bygget ska finansieras med vägtullar.

Men så kom beskedet att projektet inte finns med i regeringens transportplan som gäller de närmaste tio åren.

– Det som förvånar mig är att det inte varit någon kommunikation alls. Varken Vägverket eller kommunen visste något. Men vi brukar inte ge os, utan jobbar vidare med det här, säger Elvy Söderström. Tunneln ska bli av, nu är det frågan om hur försenad den blir men det ska inte sitta i vår vilja om tunneln blir av.

Dan Olsson säger så här till Radio Västernorrland:
– Det är bara så att kommunens och Vägverkets material och underlag inte är tillräckligt bra. Vi måste göra om vår hemläxa och komplettera handlingarna. Vi har inte tillräckligt bra utrett det här med vägavgifterna. Tunneln genom Åsberget blir av, fast när kan jag naturligtvis inte svara på idag.

Kommunen har förberett tolv fastighetsägare på att deras fastigheter kommer att lösas in på grund av tunnelbygget. Ett par som berörs är Ulla-Maj och Rolf Nyström som köpte sitt hus för bara två år sedan.

– Vi kan inte andas ut än, säger Rolf Nyström, till Radio Västernorrland. Idag kan vi känna glädje att det inte blir något tunnelbygge men vad som händer i framtiden kan ju ingen veta. Jag är 67 år och har en förhoppning att få bo här många år till.

Publicerat