Musik

Stående ovationer för String Sisters

Långfredagens konsert på Folkan blev en musikalisk höjdpunkt och publiken stortrivdes.

De har inte turnerat tillsammans sedan 2005 men nu var det dags igen och spelningen i Örnsköldsvik blev deras sista på den två och en halv vecka långa Sverige-turnén.

De sex violinisterna kommer från fem olika länder: Catriona Macdonald från skotska Shetlandsöarna, Liz Doherty från Irland, Annbjørg Lien från Norge, Liz Carroll och Liz Knowles från USA och Emma Härdelin från Jämtland.

När de sex drar upp tempot tillsammans visar de prov på en samspelhet och en spelglädje som går utanpå det mesta i den här genren. Samtidigt backas de upp av en kvartett oerhört skickliga herrar: norske gitarristen Tore Bruvoll och skottarna David Milligan på piano, James Mackintosh på trummor och Conrad Ivitsky på bas – de två sistnämnda från Shooglenifty, en av Skottlands allra främsta folkmusikgrupper.

Emma Härdelin är den som tar minst plats som violinist men emellanåt stiger hon in i centrum och visar prov på sin oefterhärmliga sång. String Sisters formerar sig som solister, duo och trio men det är när samtliga tio musikerna öser på för fullt tillsammans som det är som allra bäst. De tycks trigga varandra till att överträffa sig själva på sina instrument.

Stående ovationer från publiken, och champagne från ljudteknikern, avslutade säsongens sista konsert för arrangören Örnsköldsviks Folkmusikförening, som kunnat ta hit denna supergrupp tack vare Rikskonserter.

Hur det blir framöver när Rikskonserter nästa år upphör som självständigt institution kan man bara spekulera i, men risken är stor att publiken utanför storstäderna inte längre kommer att ha möjlighet att uppleva internationell högklassig musik som det här. Det vore mycket olyckligt.

Publicerat