Samhällsinformation

Örnsköldsviks ungdomar kan fortsätta extrajobba

Det kritiserade förslaget att begränsa ungdomars extraarbete dras nu tillbaka av Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket ville i ett tidigare förslag införa regler för att skydda minderåriga i arbetslivet. Den delen av förslaget som rörde sättet att beräkna arbetstid har dock fått hård kritik från olika remissinstanser.

Enligt förslaget har myndigheten velat räkna samman skoltid med arbetstid för att hindra att ungdomar jobbar för mycket. För gymnasieungdomar, under 18 år, skulle det betyda att de inte får lägga mer än totalt 40 timmar i veckan och 8 timmar per dag på skola och jobb – vilket vid normal skolgång skulle leda till att det inte blir mycket tid över för en gymnasieelev att extraarbeta.

Förutom att det skulle innebära stora svårigheter för de arbetsgivare som ändå vill anställa ungdomar så skulle det även begränsa ungdomars möjligheter att ta sig ut på arbetsmarknaden menar några av kritikerna som Svenskt Näringsliv, Svensk Handel och Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare.

Nu drar Arbetsmiljöverket tillbaka sitt förslag och kallar arbetsmarknadens parter till sig för diskussioner efter sommaren. Enligt myndigheten är det den hårda kritiken mot förslaget som gör att man nu vill ha mer tid på sig att gå genom reglerna.

Publicerat