Samhällsinformation

Information från kommunstyrelsen

Korta sammanfattningar från ärenden som behandlades i kommunstyrelsen 6 april.

Översiktsplanen revideras
Kommunens översiktsplan ska revideras så att det nya kommunfullmäktige, som tillträder efter valet i höst, kan anta planen för den nya mandatperioden. Kommunledningskontoret presenterar nu en inriktning för arbetet där man bland annat redovisar aktuella frågor att behandla i den nya planen.
Som tidigare kommer två versioner att presenteras för samråd och utställning, en kortversion med nya frågor och överväganden samt en fullständig version med underlagsmaterial. Samråd och utställning ska ske under 2010 och i början av 2011 kan fullmäktige anta översiktsplanen.
 
Stadscamping kan planeras
Kommunstyrelsen anser att kommunen för närvarande inte har möjlighet att prioritera en stadscamping enligt medborgarförslag från Börje Göransson. Göranssons förslag går ut på att kommunen bygger en modern stadsnära camping på gamla stationsområdet och utnyttjar befintliga byggnader till exempelvis servicehus, vandrarhem och museum.
Kommunstyrelsen föreslår avslag eftersom platsen redan är planerad för andra ändamål som ska utredas. Man är dock positiv till idén om stadscamping men tycker att frågan bör tas upp i samband med arbetet med kommunens översiktsplan. Kommunstyrelsen understryker också att det inte är kommunens ansvar att uppföra och äga en camping.
 
Medlem i BioFuel Region
Örnsköldsviks kommun ska även fortsättningsvis vara medlem i BioFuel Region, ett medlemskap som kostar 350 000 kronor per år. BioFuel Region är en förening vars målsättning är att skapa ett världsledande föredöme i omställningen till hållbara transportsystem via cellulosabaserade drivmedel. Föreningen har ett trettiotal medlemmar i form av kommuner, företag, regionförbund, länsstyrelser och universitet.
 
Ingen debattmöjlighet för medborgare
Den som lämnar medborgarförslag har idag möjlighet att yttra sig i fullmäktige när förslaget behandlas. Detta brukar förslagsställaren göra genom ett inledningsanförande innan kommunfullmäktige behandlar ärendet. I en motion har Lars Näslund (M) föreslagit att förslagsställaren även ska få delta i debatten. Kommunstyrelsen föreslår avslag på motionen och föreslår samtidigt att man inför den kommande mandatperioden gör en översyn av fullmäktiges reglemente för att förtydliga hur debatt och presentation av förslag och motioner ska ske.
 
Ny avfallsplan
Förslaget till ny avfallsplan har varit ute på samråd och har därefter ställts ut under sex veckor i början av året. Nu föreslår kommunstyrelsen att fullmäktige antar planen samt föreskrifter för avfallshantering i Örnsköldsviks kommun. Avfallsplanen ska gälla för åren 2010-2013.
 
Informerade om främlingsfientlighet
Örnsköldsviks kommunpolitiker fick i samband med fullmäktigesammanträdet i slutet av februari, då 5i12-rörelsens Anders Bergman bjudits in, information för ökad kunskap om främlingsfientliga partier. Kommunstyrelsen föreslår därmed att Lars Näslunds (M) motion för ökad kunskap om främlingsfientliga partier ska anses bifallen.

Publicerat