Samhällsinformation

Tågen på Botniabanan stannar inte i centrum

Persontågen på Botniabanan kommer de första nio månaderna att stanna på station Umeå Östra, nedanför universitetssjukhuset, och därifrån får passagerarna ta buss till Umeå centrum.

Första året för Botniabanan verkar inte mycket vara anpassat för persontrafik mellan Örnsköldsvik och Umeå. Tidigare har besked kommit att det inte blir några helgavgångar och nu visar det sig att en ombyggnad av stationsområdet vid Umeå C medför att persontågen stannar vid Umeå Ö de första nio månaderna.

– Vi vill köra till Umeå C men det går inte eftersom de bygger om där, säger Olle Tiderman, trafik- och projektchef på Norrtåg, till VästerbottensKuriren.

Hela stationsområdet vid Umeå C ska byggas om med start 31 juli. En månad senare startar persontågstrafiken på Botniabanan. Då börjar Norrtåg köra sju dubbelturer mellan Umeå och Örnsköldsvik per dag till. Men endast på vardagar det första året, och alltså inte in till centrum.

Norrtåg beskriver själva det första året som en tjuvstart. Den riktiga trafiken på Botniabanan startar ett år senare när Ådalsbanan är klar och tågen kan gå hela vägen till Sundsvall och vidare mot Stockholm.

Anledningen till att ombyggnaden av stationsområdet på Umeå C inte gjorts tidigare, i god tid före invigningen av Botniabanan, är enligt Per Lindmark, projektledare vid Trafikverket, att man måste få i gång den nya godsbangården först. Den tas i bruk 6 augusti och då drar den omfattande ombyggnaden av stationsområdet vid Umeå C i gång för fullt.

1 juni 2011 ska det mesta av arbetet vara klart på Umeå C men fram tills dess får passagerarna alltså kliva av vid Umeå Ö nedanför universitetssjukhuset och ta bussen in till centrum.

Publicerat