Samhällsinformation

Samverkanslösning möjliggör ny brandstation i Örnsköldsvik

Genom ett samarbete mellan räddningstjänsten och kommunens tekniska kontor ser frågan om en ny brandstation i Örnsköldsvik ut att få sin lösning.

Tidigare planer på att samla olika aktörer inom säkerhets- och räddningsarbete i ett nytt Trygghetens hus har inte gått att förverkliga då polis, ambulans och andra tilltänkta samverkanspartners tackat nej till projektet. Istället blir det ett samarbete mellan räddningstjänsten och kommunens tekniska kontor som möjliggör bygget av en ny brandstation i Örnsköldsvik.

Enligt det aktuella förslaget placeras den nya brandstationen där tekniska kontoret nu har sitt centralförråd i kvarteret mellan Vikingagatan, Myrängsvägen och E4. Det nuvarande förrådet rivs och i de nya byggnaderna kan räddningstjänsten och tekniska kontoret samutnyttja verkstäder, förråd, tvätt- och tankningsmöjligheter, m.m.

Den föreslagna placeringen underlättar snabba utryckningar då räddningstjänsten får direktutfart till E4. Närheten till den planerade tunnelmynningen för E4 ger också snabb väg mot kommunens södra delar.

Räddningstjänstens befintliga lokaler i Örnsköldsvik är nedgångna och behöver ersättas med en byggnad som är konstruerad för moderna tunga fordon och som motsvarar dagens krav på arbetsmiljö, ventilation och omhändertagande av avfall. Att bygga om nuvarande brandstation bedöms inte som något rimligt alternativ.

- Planer på en ny brandstation har funnits i cirka tio år. Nu är det hög tid att vi ser till så att vår räddningstjänst får bra och moderna lokaler för framtidens säkerhetsarbete, säger Glenn Nordlund, kommunstyrelsens förste vice ordförande.

En ny brandstation, med placering enligt nuvarande förslag, beräknas kosta 100 miljoner kronor. Ärendet behandlas i kommunstyrelsens arbetsutskott 13 april. Därefter går frågan vidare till kommunstyrelsens sammanträde 4 maj och definitivt beslut kan tas av kommunfullmäktige 31 maj.

Byggstart beräknas kunna ske vid årsskiftet 2011-2012. Om allt går enligt planerna kan den nya brandstationen i Örnsköldsvik tas i bruk i januari 2013.

Bilagor
Publicerat