Du är här

2010-04-10 - Idas Thailand
  • Åtta thailändska och åtta svenska ungdomar samt deras ledare kom till Örnsköldsvik i fredags. Foto Håkan Nordström
  • Bussen med ungdomarna har anlänt till Sliperiet. Foto Håkan Nordström
  • Handledaren Ida Mellin tillsammans med sin thailändska kollega L. Foto Håkan Nordström
  • En macka och sedan kort information i väntan på att få träffa sina värdfamiljer. Foto Håkan Nordström

Nu är vi här!

Sedan mitten av januari har åtta ungdomar från Sverige levt med sina åtta parkamrater i Thailand, i fredags kom hela gruppen till Örnsköldsvik.

Halva ungdomsutbytet, Sweden World Youth, mellan Sverige och Thailand är genomfört. På fredag eftermiddag anlände de 16 ungdomarna och deras ledare till Örnsköldsvik. Här ska de stanna i drygt tio veckor.

– Det har varit en lång resa och nu är det skönt att vara på plats, säger ungdomarnas svenska handledare Ida Mellin, som under vistelsen i Thailand har bloggat här på webben7.

Värdfamiljerna i Thailand lämnades för tio dagar sedan, därefter har gruppen varit ett tag i Bangkok – där oroligheterna nu tilltar – och sedan har man tillbringat några dagar i Stockholm.

– Vi har förberett alla för Sverige. Skaffat varma kläder och provat på den svenska maten.

Lär känna stan
På fredag kväll fick ungdomarna träffa sina svenska värdfamiljer och under lördagen får de en chans att bo in sig innan de återsamlas på Sliperiet på söndag.

– På måndag blir det en stadsvandring. Vi ska kolla in biblioteket, kommunhuset, turistbyrån och kika runt lite så att de lär känna stan.

Ida berättar att allt gått väldigt bra i Thailand och att hon och hennes thailändska kollega, som kort och gott kallar sig ”L”, fått en väldigt mysig grupp ungdomar att leda.

– Nu hoppas jag att allt ska flyta på även här i Örnsköldsvik, att det ska gå bra med värdfamiljer och ungdomarnas arbetsplatser. Men jag är inte ett dugg orolig.

Vill hjälpa till
I Örnsköldsvik stannar gruppen till 20 eller 21 juni och under den tiden vill man gärna komma i kontakt med olika föreningar och organisationer där ungdomarna kan hjälpa till. Det kan vara allt möjligt, kanske är det någon förening som vill ha hjälp med arrangemang kring Valborg.

– Ni får jättegärna kontakta mig om ni behöver volontärer. Vi är sugna på att hjälpa till, säger Ida Mellin som nås på 073-697 25 12.

För L har de första dagarna i Sverige blivit en omtumlande upplevelse.
– Allt är nytt och allt är så vackert. Först kändes det som att vara i ett kylskåp, vi har inte snö hos oss, säger hon och ser fram mot sin tid i Örnsköldsvik.

Något som Ida instämmer i:
– Det ska bli en härlig tid. De thailändska ungdomarna kommer att hinna uppleva tre årstider här, vinter, vår och sommar.

Även under vistelsen i Örnsköldsvik kan du följa ungdomarna här på webben7 i Idas blogg under fliken "Samhälle".

Dela med dig av denna artikel på: