Hockey

Henrik bäst i Vancouver genom tiderna

Fyra poäng i sista matchen innebär att Henrik leder NHL:s poängliga med tre poäng när Alexander Ovechkins Washington har en match kvar att spela.

"MVP, MVP, MVP" stod hemmapubliken och skanderade i slutet av Vancouvers match mot Calgary. Seger med 7-3 och fyra assist av Henrik Sedin som fansen anser ska belönas med titeln Most Valuable Player den här säsongen. Tvillingarna svarade tillsammans för åtta poäng i säsongens sista match i grundserien.

Henrik har definitivt skrivit in sig i historieböckerna i hockeytokiga Vancouver. Klubbens nya poängrekord för en spelare under en säsong lyder 112. Med sina fyra poäng i natt passerade Henrik ryssen Pavel Bures rekord från säsongen 92/93.

– Det var riktigt roligt, coachen tillät vår kedja att spela hur mycket vi ville och alla grabbarna hjälpte mig verkligen på ett suveränt sätt, säger Henrik till tv-kanalen CBC. 

Henriks spelade fram brodern Daniel till ett hattrick, som också svarade för en assist och därmed avancerade till elfte plats i NHL:s poängligan. Daniel stannade på 29 mål, lika många som Henrik.

Alexander Ovechkin måste nu göra tre poäng borta mot Boston i sista matchen för att vinna poängligan. Tre poäng innebär att båda hamnar på 112 poäng och då vinner Ovechkin i och med att han gjort fler mål.

– Han (Ovetjkin) är en av dom spelarna som kan sätta upp en fempoängsmatch vilken kväll som helst, så vi får se, säger Henrik Sedin till AP och fortsätter:

– Jag kommer se tillbaka på det här och vara stolt över vad laget har gjort och vad vår kedja och jag personligen har gjort. Allt härifrån kommer vara bonus.

Henrik Sedin är nu bara några timmar från att bli andre svensk efter Peter Forsberg att vinna Art Ross-trofén som NHL:s bästa poängplockare. Foppa vann säsongen 02/03 med 106 poäng, två poäng före Markus Näslund.

Henriks 112 poäng är den fjärde bästa poängnoteringen någonsin av en svensk. Bäst är Kenta Nilsson med sina 131 poäng, därefter följer Peter Forsberg med 116, Mats Sundin på 114.

Publicerat