Samhällsinformation

Pollenallergi kan ge nedstämdhet

Pollenallergi är mycket vanlig, och orsakar ofast besvär från framför allt ögon och näsa. Omkring 20 procent av svenska befolkningen beräknas i dag lida av någon typ av pollenallergi.

Våren står för dörren och för de allra flesta är det en underbar tid på året, men för omkring två miljoner svenskar är det dock en besvärlig tid då pollenallergin gör sig påmind. Kliande ögon och nysattacker avlöser varandra och hör plötsligt till vardagen.

Enligt Gunnar Bylin, som är docent och specialist i allergisjukdomar samt f.d. överläkare vid Lung‑ och allergikliniken, Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge, är den fruktade björken som kommer strax efter al‑ och hasselperioden en av de värsta perioderna.

– Förutom hösnuva kan björkallergi i vissa fall leda till astmaanfall så man måste uppsöka akut vård. Sen har vi den långa grässäsongen som kommer efter björken som också kan ställa till en hel del besvär, men däremot brukar gräsallergi inte leda till astma i lika stor utsträckning som björkallergi, säger Gunnar Bylin.

Trots att allergier med symtom från främst öga och näsa kan te sig som en begränsad lokal reaktion så kan allmäntillståndet försämras märkbart, menar Gunnar Bylin.

– De som inte har pollenallergi kan ha svårt att förstå på vilket sätt allergikerna påverkas. Men faktiskt kan hela ens allmäntillstånd påverkas. Vanliga bieffekter är att man klagar, känner sig irriterad, har störd sömn vilket medför att man känner sig trött och man tappar lätt koncentrationsförmågan, och man kan känna sig lite nedstämd. Men samtidigt är det viktigt att påpeka att det finns effektiva mediciner som lindrar besvären avsevärt.

Publicerat