Hus & Trädgård

Gör trädgården till barnens plats

I takt med att snön smälter är det dags att så smått börja planera för arbetet i trädgården.En bra trädgård passar alla i familjen. I en bra trädgård har man tagit barnens lek på största allvar.

Välj inte den minst använda ytan som barnens lekplats . Den är förmodligen oanvänd av en bestämd anledning - att det inte är mysigt att vara just där. Var lika noggrann när du väljer plats för barnens lek som när du väljer platsen för dina grillmiddagar. Platsen för lek skall kännas skyddad, ligga mysigt till i förhållande till huset och vara lagom solig.

Det behöver varken finnas lekstuga eller gungställning för att en trädgård skall kännas barnvänlig och tilltalande för de mindre i familjen. Tänk mer äventyrligt. Och låt barnen själva vara med och skapa sin lekmiljö!

Barn har en god förmåga att bygga kojor och annat fantasifullt. De väljer gärna en lite stökig del av trädgården och bygger med allsköns material som de hittar. Det gäller att inte städa bort allt som kan bli bra byggmaterial, och att tillåta någon del av trädgården att vara lite småstökig.

En trädgård blir mer inbjudande och spännande att vistas i, om man försöker att tänka fritt. Rabatterna måste inte ligga i lång rad invid husväggen eller utmed gatan. Gräsmattan måste inte vara fyrkantig. Tänk natur, tänk skogsdunge och omsätt detta i trädgårdsform. Låt rabatterna gå ut en bit i gräsmattan, skapa små rumsligheter med svängda buskage. Plantera några få sorters växter i stora sjok, tänk mer på bladformer än blommor.

Trädgården får gärna innehålla en stig. Stigen är ett sätt att få en naturlig rörelse genom trädgården. Ibland kan en upphöjd stig vara spännande. Snickra en smal spång en bit ovan marken, så får man en känsla av att det är vatten därunder.

Se till att du själv har kul i trädgården, då kommer barnen att trivas ännu mer. Gör saker tillsammans; lek, kratta löv, plantera, så frön. Gör trädgården spännande så får du själv inspiration att vara där.

Publicerat