Ekonomi

33 miljarder anledningar att vårstäda

I takt med att gruset sopas undan från våra gator finns det anledning att ta tag i vårstädningen och även städa upp i förrådet. Vi svenskar har nämligen prylar vi aldrig använder för över 33 miljarder kronor undanstoppade i förråd, vindar och garderober. En ordentlig vårstädning kan med andra ord finansiera sommarens semester.

Enligt Traderas senaste undersökning uppskattar svenskarna att de har prylar för i genomsnitt 7 585 kr i vindar, garderober och förråd. Bland Sveriges 4,5 miljoner hushåll innebär det att svenskarna gemensamt har en dammig skatt på över 33 miljarder kronor. Förrådet är dock ett av de utrymmen i boendet som svenskarna avskyr mest att städa, 39 procent har inte städat i sitt förråd på över ett år.

Av de tillfrågade uppger 93 procent att de har prylar i förråden som de aldrig använder. Trots detta fortsätter man att spara på prylarna. Många inbillar sig att sakerna ska komma till användning igen (66 procent), 29 procent orkar inte göra sig av med sakerna och 25 procent har kläder som passat tidigare och som man hoppas kunna komma i igen. Det är också många som tror de bara har skräp och att prylarna inte är värda någonting (20 procent), men där har man ofta fel.

– Det finns nästan alltid en köpare oavsett hur mycket man själv tycker att en pryl är obetydlig eller saknar värde. Det finns folk som samlar på precis allt och i var mans förråd finns nog en skatt i någon utsträckning att hitta, säger Anna Chrona, presschef på Tradera.

Publicerat