Du är här

2010-04-20 - Nyheter/Reportage
Den nya prototypens utseende avslöjas inte förrän på torsdag.

Hägglunds sponsrar ny superbil

Årets upplaga av tävlingen Shell Eco-Marathon, med BAE Systems Hägglunds som huvudsponsor, har resulterat i en bilprototyp som ska kunna köra 150 mil på en enda liter bensin.

Inför årets upplaga av Shell Eco-Marathon har studenterna vid Luleå tekniska universitet preparerat den tidigare skapelsen Baldos II och byggt något helt nytt. Den nya bilen, med arbetsnamnet Baldos X, är en bil som ska tävla i prototypklassen och har såväl funktion som utseende anpassat efter det.

– Vi studenter från flera olika civilingenjörsutbildningar vid Luleå tekniska universitet har de senaste månaderna arbetat mycket hårt med den nya bilen, säger studenternas projektledare Kristian Ericsson.

Bilen, vars form för tankarna till en istapp, är konstruerad för kunna köra 150 mil på en enda liter bensin. På torsdag denna vecka visas bilen för första gången och då avslöjas även bilens rätta namn. Vid samma tidpunkt visas även lingonröda Baldos II som efter Shell Eco-Marathon ska ut på europaturné och besöka Berlin, Köpenhamn och Stockholm.

Utbildningsprojektet Baldos, som utgör en del av flera civilingenjörsutbildningar, genomförs i nära samarbete med näringslivet. Förutom huvudsponsorn BAE Systems Hägglunds samarbetar eleverna med företag som Jaxal, APC Composite och ABB.
Dela med dig av denna artikel på: