Hus & Trädgård

Beskär och förbättra blomningen

Var ska man börja reparationen av alla skadorna i trädgården efter vinterkylan?

Vintrar kan slita hårt på sovande växter och träd, men även om det ser illa ut när gamla, tunna kvistar slits ner, så är det faktiskt bara naturens eget sätt att hålla träden friska och se till att nya skott kan börja växa.

Träd som har varit hårt utsatta för blåst eller tappat grenar under tung snö måste beskäras på rätt sätt. Brutna grenar som är lite ojämna eller hänger ”på trekvart” måste behandlas väl, så att brotten läks ordentligt, och så att man kan vara säker på att trädet blommar rikligt.

Syftet med beskärning är alltid att förbättra blomningen och skörden, att upprätthålla en vacker form och att hålla träden friska. Om dina fruktträd ska ge god frukt under sommar eller höst, måste de ses efter och skötas om. Tjockare grenar beskärs bäst med såg i stället för röjningssax, eftersom snittet blir finare.

Några beskärningstips:

  • Kapa döda och skadade grenar och titta sedan efter grenar som gnuggas mot varandra och ta bort dem också.
  • Kapa grenar som växer in mot trädets mitt, eftersom de hindrar solljuset från att nå fram.
  • Om trädet redan har lagom höjd, tar du även bort ungefär två tredjedelar av eventuella sekundärledare (nya smågrenar i änden på varje gren).
  • Och sist men inte minst: ställ dig aldrig på en trädgren, det är både farligt för dig själv och kan skada grenen och dess bark. Använd i stället teleskopverktyg när du måste nå upp.

 

Publicerat