Du är här

2010-04-24 - Politik
Nolaskolan är en av många gymnasieskolor i landet som JO-anmälts av Sverigedemokratisk Ungdom.

Sverigedemokratisk Ungdom JO-anmäler Nolaskolan och Parkskolan

Nolaskolan och Parskolan i Örnsköldsvik har blivit anmälda till Justitieombusmannen (JO) av Sverigedemokratisk Ungdom.

För en vecka sedan listade Sverigedemokratisk Ungdom (SDU) de första 26 gymnasieskolor som förbundet JO-anmäler då skolorna nekat SDU tillträde samtidigt som andra förbund och partier varit välkomna. Listan har sedan dess kompletterats ytterligare och det är nu totalt 47 gymnasieskolor som har anmälts till JO. Bland de nya är Nolaskolan och Parkskolan i Örnsköldsvik. 

– SDU vägrar acceptera att rektorer och lärare agerar politiska åsiktsfilter för eleverna. Därför har vi anmält 47 skolor till JO och fler anmälningar är att vänta. SDU kommer besöka även de JO-anmälda skolorna för att möta elever och diskutera demokrati och yttrandefrihet, säger förbundsordförande Erik Almqvist.

Anledningen till att Nola- och Parkskolans blivit JO-anmälda är att endast politiska partier som finns representerade i Örnsköldsviks kommunfullmäktige välkomnas till debatter på skolan.

– Det är av praktiska skäl för vi är tvungna att sätta gränser. Skolan är ingen offentlig plats och skulle vi släppa in alla partier får vi problem att bedriva den ordinarie undervisningen, säger Cathrina Strandberg, gymnasieskolans chef i Örnsköldsvik.

Dela med dig av denna artikel på: