Du är här

2010-05-02 - Samhällsinformation
Glöm inte att kolla vilka ytterligare blanketter som behövs för din deklaration. De flesta kan laddas ner från Skatteverkets hemsida. Foto: Märta Karlsson

Hög tid att deklarera, Ö-viksbor!

Imorgon, 3 maj, är sista dagen att deklarera och det är hög tid granska hur vår nota från staten ska balanseras.

Det första du ska göra när du får deklarationen är att kontrollera uppgifterna mot de kontrolluppgifter du har hemma. Spara därför gärna dina löneavier. Lita inte blint på det som står på den förtryckta blanketten, utan ha själv uppsikt över inkomster och utgifter. Dessutom är det bra att hålla sig ajour med ändringar i både beskattning och avdrag, som de ändrade reglerna för redovisning av pension från annat nordiskt land.

Det vanligaste avdraget skattebetalarna gör är för resor till och från arbetet, och nytt för i år är att beloppsgränsen för när du får dra av kostnader för dessa resor har höjts till 9 000 kronor.

Du har inte rätt att göra avdrag bara för att det går. Kostnaderna måste ha uppkommit i samband med arbetet. Vad gäller kläder kan du bara dra av för skyddskläder som behövs i arbetet och i de allra flesta fall står arbetsgivaren för de här sakerna. Du kan till exempel inte dra av för en svart kostym om din arbetsgivare vill att du ska ha det ibland, eftersom du även kan använda den privat.

Fördelarna att deklarera på nätet är många. Bland annat minskar problemet med den mänskliga faktorn – både hos den som deklarerar och hos skatteverket.

Varje år ökar inlämningen med telefon, SMS och internet och det är framförallt yngre som lämnar in sina deklarationsuppgifter elektroniskt. Ofta har de inte så mycket att komplettera till de förtryckta uppgifterna och de har dessutom stor internetvana. En del har till och med lämnat in deklarationen på nätet redan innan de fått hem sina papper.

 

 

Dela med dig av denna artikel på: