Du är här

2010-05-04 - Nyheter/Reportage
Örnsköldsviks-pansar eller en finsk variant? Än är frågan långt ifrån avgjord. Foto: Håkan Nordström

Pansar-Patria flörtar med Sverige

Turerna kring Hägglunds, Patria och den hett eftertraktade miljardordern på pansarvagnar fortsätter.
Medan den nya upphandlingen pågår för fullt lyfter finska Patria fram sig självt som ett jobbskapande alternativ för Sverige.

De flesta kan historien: Det svenska försvaret valde mellan svenska Hägglunds och finska Patria vid sin beställning av 113 pansarterrängfordon till priset av två och en halv miljard kronor.

Försvarets materielverk, FMV, utsåg i sin upphandling Patrias fordon till det bästa alternativet – men sedan slog länsrätten fast att FMV:s arbete inte gått rätt till och nu görs upphandlingen om. 

Det hela har utvecklats till en politisk fråga där bland annat socialdemokraterna, med förre statsministern Göran Persson i spetsen, lyft fram valet av Hägglunds som ett sätt att värna om både svensk försvarsindustri och svenska jobb. 

Patrias marknadschefen Jukka Holkeri håller dock inte med – och kontrar nu med ett löfte att även deras pansarvagnskulle ge jobb i Sverige.
– SSAB gör stål till materialet till det här fordonet. Dessutom använder vi Scaniamotorer – och Saab levererar en viss del av elektronikutrustning och skyddssidan som är jätteviktig, säger Holkeri till Ekot. 

Hur många jobb det här ger i Sverige kan han däremot inte svara på, och flest jobb lär under alla omständigheter hamna i Finland där tillverkningen sker.

Dela med dig av denna artikel på: