Modo Hockey

Andreas Johansson har skrivit på

Nu är det officiellt: 36-årge Andreas Johansson blir ny assisterande tränare i Modo Hockey.
– Det känns riktigt spännande och bra att vi lyckats knyta till oss Andreas, säger sportchefen Fredrik Andersson.
Andreas Johansson, med en lång NHL-karriär bakom sig, har skrivit under ett tvåårskontrakt med Modo.
– Det här känns verkligen jättekul - och framför allt oerhört inspirerande. Jag är jätteglad över att ha fått den här möjligheten, säger Andreas, som i november 2009 la skridskorna på hyllan för gott.
– Jag har haft otroligt många fina år som spelare. Visst var det lite trist att skador skulle sätta stopp men det är bara att acceptera. 

Tillsammans med Challe Berglund är det tänkt att Andreas ska leda ett nytt, ungt och mer fartfyllt Modo mot nya framgångar.
– Här handlar det om en ny kille med nya spännande idéer. Andreas har ambitioner och med sin gedigna bakgrund som spelare så tycker vi att vi nu har hittat en intressant konstellation, säger Fredrik Andersson.

Johansson, som på senare år agerat expertkommentator på Viasat, har en lång och gedigen spelarkarriär bakom sig. Han startade hockeykarriären i Hofors, fortsatte i Falu IF, slog igenom i Färjestad och har representerat inte mindre än sju olika NHL-klubbar. På senare år har han även avverkat sejourer i Ryssland och Schweiz.

I landslagsdressen har det blivit 103 matcher med Tre Kronor, tre med B-landslaget Vikingarna och 48 med Småkronorna. På meritlistan finns dessutom två VM-silver, två VM-brons, samt ett silver från JVM. Den nya rollen som tränare ser han fram emot. 
– När jag fick ge upp spelarkarriären i november började jag fundera i de här banorna. Egentligen hade jag nog redan tidigare börjat fundera på tränarbiten men det blev mer realitet under hösten 2009. Jag har gått en del kurser och även hjälpt till lite i Skåre i ettan. När jag gjorde det så kände jag definitivt att det här är något för mig. 

Sin nye kollega, Challe Berglund, känner han väl sedan tidigare.
– Han frågade mig om jag skulle vara intresserad av att jobba tillsammans med honom, och när det blev klart att klubben i fråga var Modo behövde jag inte någon betänketid. Jag har haft – och har fortfarande – en hel del vänner som spelat i klubben. Faktum är att jag själv var nära att flytta till Örnsköldsvik och hockeygymnasiet. Örnsköldsvik och Modo är hockeykultur.
Publicerat