Du är här

2010-05-11 - Bjästa
  • Klicka på pilen bredvid för att bläddra mellan bilderna. Foto: Emma Eklund
  • Dansgruppen Svanarna uppträder regelbundet på olika tillställningar. Foto: Emma Eklund
  • Här syns gästsångerskan Frida Eklund Hörnsten i förgrunden. Foto: Emma Eklund
  • Bjästagårdens underhållningsbokare Ann-Marie Pettersson ville gärna se mer av Svanarna. Foto: Emma Eklund

Bjästa: Annorlunda svanar intar scenen

De sitter alla i Bjästagårdens kafeteria med kaffekopparna framför sig och väntar. Väntande på Svanarnas entré. Och det skall komma att bli en entré som inte glöms bort i första taget.

Sedan kliver de ut på golvet, sex bastanta män som denna dag ska framföra sin egen version av Svandansen inför publiken på Bjästagården. En version som inte bara är annorlunda, utan en föreställning man sent glömmer. För inte nog med att de kanske inte har de välslimmade kropparna, som många balettdansörer oftast kan ha, utan för att de faktiskt är iförda väldigt välsydda balettklänningar som visar fina manliga ben och hår på bröstet likväl som de visar hur seriösa de är med sitt framträdande.

Det märks att de har övat länge och hårt för det är en dans synkad mellan alla medverkande och musiken. Och bra är den, speciellt då man har i åtanke att balett är svårt. Mot slutet av föreställningen kliver en ung söt tjej, Frida Eklund Hörnsten, in på golvet. Hon är med för att medverka i de sista minuterna av dansen innan hon tar ton. Och ton tar hon verkligen då hon sjunger den fina och välkända låten Hallelujah tillsammans med Svanarna i bakgrunden.
Applåderna ekar högt då allt är slut och leendet på de medverkande i showen är större än stort.

Svanarna, som utgörs av Robert ”Robban” Sandström, Björn-Erik ”Björna” Sundström, Jarmo Eklund, Ricky Eklund, Hans-Erik Johansson och Bo-Göran ”Bollen” Bäckström, jobbar till vardags med alltifrån vård till egenföretagande inom resebranschen. De är alla medlemmar i Höga Kustens Teaterförening, vilket också är det ställe där idén om Svanarna dök upp.
– Det började med att jag och min fru pratade om att denna slags show gått hem i Finland och att det skulle vara kul att testa en liknande show i Sverige. Och då vi båda gärna ser till att dryga ut kassan inom teaterföreningen kunde detta vara något att köra på, berättar Robert Sandström.

Och idén gick hem hos de bekanta som Robert kontaktade kort därefter. I dag är Svanarna verkliga, en grupp som oftast uppträder på firmafester men även på vanliga fester.
– Vi har tankar om att utöka föreställningen med fler danser, bland annat med orientalisk magdans som vi nu alla fått öva på. Men även tankar om herrdans iförda kostym och liknande finns på tapeten, berättar Robert vidare.

Han berättar också att de valt att satsa stort på sin hemsida där man kan få både information och se klipp på vad Svanarna gör.
– Ibland får man kanske höra om oss i förbifarten och då känns det bra att vi har en hemsida som kanske kan svara på de enklare frågorna, som till exempel vad vi gör som gör oss så annorlunda och egna, säger Robert med ett leende på läpparna.
– Jag är jättenöjd med valet att boka Svanarna då det är både annorlunda och roligt, säger Ann-Marie Pettersson som är underhållningsbokare på Bjästagården.

Hon berättar också att hon hoppas på att få boka Svanarna igen.
– De i publiken såg ut som fågelholkar då de sex männen klev ut på golvet, och många såg otroligt glada ut, så det gör att jag inte tvekar boka dem igen.
Inga Nyberg håller med Ann-Marie i resonemanget att boka dem igen.
– Jag tycker absolut att de bör bokas igen. Vi är dock vana vid att få se föreställningar som håller på i uppemot 45 minuter så jag hoppas att de har något längre nummer eller mer att bjuda på då, berättar Inga.
Då Robert får höra att man gärna vill ha längre framträdanden har han ett enkelt svar på det:

– Den dans de på Bjästagården fick se idag, ”Svandansen”, är i längsta laget redan, hade den varit över 15 minuter lång hade den blivit långtråkig. Men vi har som sagt övat in en hel del annat nytt som kommer att användas framöver, något som gör framträdandet längre.
Med det sagt så har vi nog inte sett eller hört det sista av Svanarna.
Detta är nog bara början på något nytt, roligt och mycket annorlunda.


Av Sheena Lindberg
Dela med dig av denna artikel på: