Musik

Blues och gitarrhjältinna live i Ö-vik

Finlands unga bluesdrottning Erja Lyytinen är på väg mot Sverige. Erjas stora skicklighet som musiker, inte minst hennes slide-gitarr, och hennes kärlek till bluesen har tagit henne världen över, och hon befinner sig allt som oftast på turné. I höst dyker hon upp i Örnsköldsvik.

I maj ger hon två avskalade konserter i Sverige, en i Stockholm och en i Norrtälje. Den här gången är det bara Erja, hennes röst och gitarr, och det är allt hon behöver för att skapa magi.

Erja Lyytinen är aktuell med nya plattan ”Voracius Love” som släpps på det tyska prestigefulla skivbolaget Ruf records. Den första singeln ”Bed of Roses” är en duett med Marco Hietala, sångare i Nightwish och hon har även lånat in stråkar från Apocalyptica.

Under 2009 hade hon över 100 konserter världen över och hennes 17 Sverigespelningar fick mycket fin kritik. De senaste fem åren har Erja utvecklats enormt som bandledare, låtskrivare och albumartist. 
Skivan ‘Voracious Love’ fångar det bästa hos Erja Lyytinen; kärleken till blusen, men också experimentlusta och strävan efter ett eget uttryck.

– Ju äldre man blir desto mer börjar man förstå vem man är och vad man vill säga, menar Erja. Men jag ser på tillvaron med en ganska stor portion humor också, och tycker inte att musik ska vara allt för allvarsam.

Den 1 oktober spelar hon i Örnsköldvik.

Sverigeaktuell:
20/5  Stockholm, Salemkyrkan, Södermalm, Stockholm
21/5  Norrtälje, Gamla stans trädgårdar
2/7 Göteborg Bluesfestivalen
30/9  Uppsala, Katalin
1/10  Örnsköldsvik, Brux
2/10   Härnösand, Perdido

 

Publicerat