Samhällsinformation

Nu köper vi mer läkemedel än någonsin

Västernorrlänningarnas konsumtion av receptfria läkemedel har skjutit i höjden sedan de blev tillgängliga i flera vanliga butiker.
Enbart i mataffärerna har antalet sålda förpackningar fördubblats på två månader.
Receptfria mediciner blev mer tillgängliga den första november 2009, och sedan dess har försäljningen ökat i hela landet. Under årets första kvartal köpte vi i länet drygt fyra procent mer receptfria läkemedel jämfört med samma tid i fjol. 

Enligt Apotekens Service AB är ökad tillgänglighet den troligaste orsaken. Noterbart är också att apoteken, trots konkurrensen, inte har minskat sin försäljning det minsta.
– Jag tror att vi får vänta ytterligare en tid innan vi ser hur stor andel av den totala försäljningen som går via daglighandel, säger Max Wirén, läkemedelsanalytiker på Apotekens Service, till Sveriges Radio.

 början av det här året har i synnerhet vanliga mataffärer sålt allt mer läkemedel. I Västernorrland från drygt 5 800 förpackningar i januari till drygt 10 100 förpackningar i mars. Något som Max Wirén oroas av.
– Om köpen beror på sjukdom och de används rätt så är det ju bra, men köps det av slentrian och felanvänds eller överanvänds kan det ju leda till följdrisker och sjukdomar.
Publicerat