Friluftsliv

Sjöräddningsstation på gång i Ö-vik

De finns strategiskt placerade i hela landet och även längs med Norrlandskusten. Men undantaget stavas Örnsköldsvik.
– Det vill vi ändra på, säger Robert Eriksson.

Svenska Sjöräddningssällskapet (SSRS) har 64 stationer och 160 räddningsbåtar längs våra kuster och i våra största sjöar med närmare 1800 frivilliga beredda att rycka ut.  SSRS står för 70 procent av sjöräddningen i Sverige och tack vare sällskapets ideella arbete sparar staten årligen närmare 900 miljoner kronor.

Räddningsstation och räddningsbåt finns såväl i Härnösand som i Umeå. Men Örnsköldsvik är ett stort hål i sammanhanget. Det hålet vill bland andra två mångåriga fritidsbåtsägare, Robert Eriksson och Anders Nilsson, fylla.

– Vi fick kontakt med varandra i augusti förra året och sedan dess har vi gemensamt arbetat för att engagera fler. Med tanke på vår skärgård och inte minst satsningarna som görs är en räddningsstation nödvändig. Det här är inte en dag för tidigt, säger Robert Eriksson.

Kontakter är tagna med företrädare för kommunen som reagerat positivt.
– De har varit mycket tillmötesgående så här långt. Den 26 maj på kvällen ska vi ha information om projektet i fullmäktigesalen och då hoppas vi att så många som möjligt sluter upp. Inte minst representanter från alla båtklubbar, säger Anders Nilsson, till vardags lärare på Nolaskolan.

Robert Eriksson arbetar i byggbranschen och så här långt är det han som är kontaktperson i Örnsköldsvik. De agerar i dag som privatpersoner, men hoppas inom en snar framtid uppträda som frivilliga medarbetare i SSRS-organisationen vars hela verksamhet bygger på gåvor, medlemskap och ideella insatser.

Om allt vill sig väl och pusselbitar faller på plats är en räddningsstation verklighet redan i sommar. Anders Nilsson och Robert Eriksson vill, av naturliga skäl, att så många som möjligt ansluter sig och blir medlemmar.

– Ett medlemskap kostar bara 600 kronor per år. Det är superbilligt med tanke på att vi ska vara startklara på 15 minuter. Förutom att rädda liv hjälper vi medlemmarna vid motorstopp och alla möjliga haverier, säger Robert Eriksson innan Anders fyller i:

– Nu jobbar vi för att skapa bra besättningar. Vi räknar med att behöva närmare 30 frivilliga och det behöver inte nödvändigtvis vara människor med sjöerfarenhet. Flera kompetenser är välkomna, inte minst de med sjukvårdsutbildning.

Fotnot: Om du vill bli medlem eller veta mer om Svenska Sjöräddningssällskapet: www.sjoraddning.se

Publicerat