Samhällsinformation

38 miljoner till församlingarna

38 miljoner kronor – så mycket blir årets utdelning från prästlönetillgångarna till Svenska kyrkans församlingar i Härnösands stift.

Hälften av utdelning går till de församlingar och kyrkliga samfälligheter som är andelsägare i avkastningen och hälften till det inomkyrkliga utjämningssystemet.

– Utdelningen blir fyra miljoner mer än förra året, och tre miljoner mer än vad som hade budgeterats. Och det känns verkligen bra, många av våra församlingar är i stort behov av pengar, säger stiftsjägmästare Max Enander.
 
Totalt redovisar stiftets egendomsnämnd, som förvaltar tillgångarna, en vinst på över 60 miljoner kronor under förra året, och det är mer än någonsin tidigare. Det goda resultatet beror i huvudsak på att de medel som är placerade i fonder ökat i värde. Under året har börsen återhämtat sig efter den djupa svackan 2008, större delen av tidigare nedskrivningar har nu kunnat återhämtas.
 
Härnösands stifts prästlönetillgångar består dock till en mindre del av fonder, den allra största delen består av skogsfastigheter. Skogsavverkningen gav under förra året 38,7 miljoner kronor i vinst.
– För skogsförvaltningen kan det här betecknas som ett gott normalår, konstaterar stiftsjägmästare Max Enander.
 
Till Härnösands stift hör Svenska kyrkans 104 församlingar i Västernorrlands och Jämtlands län. Totalt förvaltar egendomsnämnden i Härnösands stift 93 060 hektar mark, varav 69 256 hektar är produktiv skogsmark. Stiftet är Svenska kyrkans största när det gäller innehav av mark.

Publicerat