Samhällsinformation

Klart med innehållet i kommunens fem förvaltningar

Vilka verksamheter som kommer att ingå i kommunens fem förvaltningar från och med 1 januari 2011 är nu klart. Fem utredningsgrupper har under våren arbetat med vad som ska ingå och en samlad slutsats har formulerats.

 – Utredningsgrupperna har gjort ett bra jobb med intervjuerna i organisationen, säger kommundirektör Agneta Marell. Det har underlättat inför besluten om hur organisationen ska se ut och har också samlat viktiga frågeställningar inför det fortsatta arbetet.

De fem förvaltningarna blir kommunlednings-, samhällsbyggnads-, bildnings-, välfärds- och internserviceförvaltningen. Följande verksamheter kommer att ingå i respektive förvaltning:

Kommunledningsförvaltningen: övergripande ansvar för ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet, samlade ekonomi-, personal- och informationsverksamheter, tillväxtarbete inklusive fysisk planering, mark- och exploateringsverksamhet. Kansli inklusive it-strategi, juridik, projekt, utredningsarbete och koordinering av planer och strategier.
 
Bildningsförvaltningen: förskola, grundskola, särskola, gymnasium, vuxenutbildning, studie- och yrkesvägledning/lärcentrum, folkhälsoverksamhet.
 
Välfärdsförvaltningen: integration, sociala utredningar, stöd och service utifrån SOL (socialtjänstlagen) och LSS (lag om stöd och service till vissa funktionshindrade), förebyggande verksamhet, arbetsmarknadsenhet, bostadsanpassning, folkhälsoverksamhet.
 
Samhällsbyggnadsförvaltningen: plan- och miljöverksamhet, vägar och parker/anläggning, räddningstjänst, trafik, kultur, fritid, överförmyndare, alkoholhandläggning, fritidsgårdar, bibliotek, folkhälsoverksamhet.

Internserviceförvaltningen: fastighetsdrift och -underhåll, service, kost, löner, fakturahantering, it-drift, bilpool.

Nästa steg i arbetet med att forma organisationen är nu att rekrytera förvaltningschefer och utredningsgrupperna fortsätter sitt arbete med detaljorganisationen. Den 25 maj internannonseras tjänsterna och ansökningstiden varar fram till den 11 juni.
 
– Det finns många medarbetare med stor kompetens i vår organisation. I samband med de förändringar som omorganiseringen innebär, är det viktigt att vi tar tillvara på kompetensen på ett effektivt sätt, säger Agneta Marell.

Arbetet med organisationsförändringarna i kommunen startade 2008. Våren 2009 beslutade kommunstyrelsen om att bilda ett samhällsbyggnadskontor, ett kommunledningskontor och en internserviceförvaltning. I mars i år beslutade man också om en förvaltning för bildning och en för välfärd. Målet med förändringarna är att effektivisera verksamheten genom ökad samordning och gemensam styrning med tydligt fokus på medborgarnytta.

Publicerat