Nyheter/Reportage

Ö-vik kan bli nationellt uppfinnarcentrum

Regeringen utreder just nu frågan om skapandet av ett nionde innovationskontor i landet.
Om allt vill sig väl skulle detta kunna hamna i Örnsköldsvik.
Den 1 oktober i fjol lämnade centerpartisten Åke Sandström in en motion till riksdagen.
Där argumenterade han för fördelarna med ett nionde kontor med fokus på främjande av idéer inom näringslivet och industrin.

Han menar att bidragsresurserna i dag koncentreras till forskningsorienterade och universitetsnära företag, som fått radikalt bättre förutsättningar att erhålla lån och bidrag än de företag som kommer utanför universitetssfären.

”Med hänvisning till dessa förhållanden föreslår jag att förutsättningarna närmare utreds för att inrätta ett nionde innovationskontor i landet som erbjuder mer likvärdiga villkor till exploatering av nya affärsidéer för uppfinnare och entreprenörer utanför universitetssfären”, skev han.

Riksdagen har gett motionen grönt ljus och i detta nu utreder regeringen frågan. Ö-viksuppfinnaren Bo Swedenklef är en av dem som nu lobbar för en placering i Örnsköldsvik för det nya kontoret.
– Jag har talat med både Dan Olsson och Elvy Söderström om det här och båda är positiva, säger han.

Swedenklef menar att staden, med sin starka koppling till industrin och ett geografiskt läge mitt i landet, vore den perfekta orten förändamålet. Lyckas Örnsköldsvik få gehör i frågan handlar det om ett stort lyft för staden och många nya arbetstillfällen framöver
Publicerat