Friluftsliv

Mosjöns rastplats bäst i Västernorrland

Motormännen har listat länens bästa rastplatser och bland de 250 rastplatser i Sverige som kontrollerats tar Mosjön, vid E4, en topplacering.


För nionde året i rad har Motormännen listat länens bästa rastplatser. Nästan alla Sveriges 250 rastplatser har kontrollerats. Det man har bedömt när rastplatserna inspekterats är bland annat rastplatsens utformning, parkerings- och uppställningsmöjligheter, säkerhet, tillgång till sittplatser, toaletter, lekutrustning, promenadstråk, belysning, skyltning med mera. Dessutom har skötseln och städningen av respektive rastplats granskats. Alla rastplatser har inspekterats vid flera tillfällen, och granskningen har sett likadan ut i hela landet.

– Vi vet att rastplatserna är populära bland bilisterna, och att de har en viktig funktion att fylla när man är ute på lite längre resor och då speciellt på sommaren. Det är bra för bilisterna att de på ett enkelt sätt kan stanna längs vägen och ta en paus och sedan kunna åka vidare. Är rastplatserna i bra skick så blir ju upplevelsen ännu trevligare och fler stannar på dem, säger Berndt Sehlstedt projektledare på Motormännen.

Rastplatserna fyller också en viktig trafiksäkerhetsfunktion. Om fler trafikanter tar pauser förebygger det trafikolyckor.

– Vi vet att upp till 40 procent av trafikolyckorna antas bero på att föraren varit alltför trött. Därför är det viktigt med bra rastplatser som trötta förare kan stanna på, och eventuellt till och med ta en tupplur på en kvart. En åtgärd som kan vara livräddande och helt avgörande för trafiksäkerheten, säger Berndt Sehlstedt.

Kanske kan utnämningen till länets bästa rastplats också betyda fler besökare för Mosjöns Camping.

– Det är nog ingen nackdel för oss. Vi har visserligen inget med rastplatsen att göra men man passerar den när man svänger av till oss och jag vet att den är känd för att städningen sköts bra, säger Stefan Moström, ägare till Mosjöns Camping.

På länken nedan kan du se Motormännens lista på länens bästa rastplatser.

Länkar
Publicerat