Samhällsinformation

Örnsköldsvik kortar Sundsvalls köer

Sundsvalls sjukhus har samlat på sig köer av vårdbehövande inom bland annat ortopedi och kirurgi. Nu ska Örnsköldsviks- och Sollefteå sjukhus hjälpa till att lätta bördan för patienternas skull.

Vårdköerna som ackumulerats vid Sundsvalls sjukhus är för långa för att kunna betas av, vilket gör att sjukhuset inte klarar att uppfylla vårdgarantin. Därför har företrädare för länets tre sjukhus enats om en gemensam plan för att se till att Landstinget Västernorrland klarar vårdgarantin hösten 2010. I planen ingår att Örnsköldsviks sjukhus utför höft- och knäoperationer på sextio av de patienter som står på kö för vård vid Sundsvalls sjukhus. Dessutom ska fyrahundra mottagningsbesök flyttas över till Örnsköldsvik.

Samtidigt tar Sollefteå sjukhus hand om trettio höft- och knäoperationer och runt sextio patienter i behov av andra operationer. Sundsvalls sjukhus samlade behov av avlastning är stort. Sammanlagt handlar det om runt tvåhundra ortopediska ingrepp, 135 andra operationer av varierande slag och 1 300 mottagningsbesök som behöver göras för att sjukhuset ska komma ikapp.


Publicerat