Du är här

2010-06-17 - Nyheter/Reportage
Detalj av Tingshusets vackra port. Foto Nils Ågren

Tingshuset i Örnsköldsvik fylls med lägenheter

Nästa fastighet för Nybergs att utveckla.

Vill du flytta in i Tingshuset? Det kan snart bli möjligt enligt nye fastighetsägaren Nicklas Nybergs planer.

– Jag vill skapa stans attraktivaste lägenheter. Jag ser utvecklingsmöjligheterna, säger han till Allehanda.

Tanken är att bygga ut Tingshuset på höjden och att fylla huset med så många lägenheter som möjligt. Samtidigt poängterar Nyberg att man måste visa respekt mot den befintliga byggnaden.

6,5 miljoner kronor har Nybergs betalt för fastigheten, enligt Allehanda, och Nicklas Nyberg meddelar att ombyggnaden ska starta så snart som möjligt.

Tingshuset byggdes 1967 och har redan från start varit omdiskuterat för sitt utseende. Älskat av många men lika illa omtyckt av andra.

Fakta Tingshuset i Örnsköldsvik
Staten var beställare. Huset ritades av Dick Sjöberg och Mart Uusma efter en tävling som vanns av firman Augustsson, Jansson, Sjöberg, Uusma arkitekter, Stockholm redan 1961. Projektet försenades något (godkända bygglovsritn. 1965). Lokal entreprenör: AB O. Tjärnberg.

Huset har flera okonventionella lösningar, material med mera. Stommen är av platsgjuten betong, där konstruktionen kan avläsas i fasaderna, formstagens ändar och skarvarna i plywoodformarna är synliga. Taket är platt med takbrunnar, ursprungligen klätt med målad järnplåt med svetsad söm är idag täckt med polymerpapp.

Dörrblad och omfattningar av eloxerad aluminium. Isolering av träullplattor gråmålades och blev ytskikt invändigt. Arkitektur med geometriskt formspråk, additivt byggnadssätt, präglat av den tidiga internationella funkisen.

(Fakta Bodil Mascher, antikvarie, Länsmuseet Västernorrland.)

Dela med dig av denna artikel på: