Friluftsliv

Ö-vik på topp-10 bland de som investerar mest i båtlivet

Örnsköldsvik är en av landets kommuner som invetesterar mest för ett fungerande båtliv. I takt med den medvetna skärgårdssatsningen har kommunen tagit sig in på tiobästalistan.

Tanum är den kommun i Sverige som investerar mest pengar i fritidsbåtliv per capita. Under perioden 2007-2010 har kommunen satsai toppt 16 miljoner kronor, bland annat på att bygga ut antalet båtplatser, vilket motsvarar 1305 kronor per invånare. Det visar en undersökning som Sweboat, Båtbranschens Riksförbund, har låtit göra.
Näst mest pengar satsar Sotenäs kommun med 769 kr per capita, följt av Trosa kommun med 349 kr per capita.
 
Sweboat har under vintern 2009 och våren 2010 kartlagt och jämfört förutsättningarna för båtliv i svenska kommuner. I undersökningen, som bygger på intervjuer med kommuntjänstemän, båtklubbar och privata aktörer, mättes parametrar som tillgänglighet, kostnader och kommunalt engagemang.
 
Nu presenterar Sweboat den del av undersökningen som rör kommunernas investeringar i fritidsbåtliv. Via webbenkät ombads kommunerna dels svara på frågan hur mycket man satsat de tre senaste åren, 2007-2009, dels hur mycket man satsat i år, 2010. Av resultatet framgår bland annat:
 
• Tanum är den kommun i Sverige som investerat mest pengar i fritidsbåtliv per capita totalt sett under perioden 2007-2010 med 1305 kronor.
 
• Övriga kommuner som placerar sig i topp vad gäller investerade kronor per capita är 2. Sotenäs (769 kr), 3. Trosa (349 kr), 4. Västerås (294 kr), 5. Nynäshamn (290 kr), 6. Lysekil (275 kr), 7. Oxelösund (270 kr), 8. Orust (261 kr), 9. Karlshamn (194 kr), 10. Örnsköldsvik (182 kr).*
 
• Räknat i antal kronor är Göteborg den kommun som har investerat mest pengar under perioden 2007-2010 med totalt 85 miljoner. På andraplats ligger Västerås med 40 miljoner kronor och på tredjeplats Tanum med 16 miljoner kronor.
 
• Huvuddelen av kommunerna uppger i undersökningen att investeringarna i första hand gäller utbyggnad av hamnar och gästhamnar och/eller renovering av befintliga hamnanläggningar.
 
– Kommunernas investeringsvilja är ett viktigt mått på deras engagemang i båtlivsfrågor. De som väljer att satsa på båtliv genererar inte bara arbetstillfällen och inkomster, de gör dessutom kommunen till en mer attraktiv plats för såväl invånare som turister, säger Mats Eriksson, vd för Sweboat, Båtbranschens Riksförbund.
 
136 kommuner, huvuddelen kustkommuner, har deltagit i undersökningen, som är gjord i samarbete med marknadsanalysföretaget K2 Analys. Av dessa svarade 105 på frågan om hur mycket pengar de investerat i fritidsbåtlivet. Undersökningen, i vilken frågan om investeringarna ingår, ligger till grund för utmärkelsen Årets Båtkommun, som 2010 gick till Nynäshamn. Kommunen har enligt Sweboats undersökning skapat bäst förutsättningar för båtliv i Sverige. Listan med de 50 bäst placerade kommunerna finns på www.sweboat.se.

Publicerat