Samhällsinformation

Västernorrlands politiker positiva till immigration

Sju av tio av länets riksdagsledamöter tycker att ökad immigration främjar Västernorrlands kommuner.

Enligt en enkät som Sveriges Radio gjort, är merparten av länets riksdagsledamöter och toppkandidater positiva till invandring. De riksdagsledamöter och nya kandidater som står på valbar plats till riksdagen - om partierna får lika många mandat som i förra valet - fick svara på om de tycker att ökad inflyttning av invandrare skulle vara bra för länets kommuner och om de vill ha ett ökat flyktingmottagande till länet.

– Mångfald av människor, kunskaper och bakgrund gynnar samhället, anser riksdagsledamot Liza Maria Norlin (KD).

Fawad Ahmad Ahmadzai är inte politiker men tycker ändå att länet borde ta emot fler flyktingar. Han kommer själv från Afghanistan, men är numer bosatt i Örnsköldsvik.

– Det bor få människor här, säger han. Men de behövs för här i Örnsköldsvik är det många restauranger som till exempel drivs av invandrare.

Riksdagsledamoten Susanne Eberstein (S) var dock en av de politiker som svarade nej på frågan om ökad invandring är positivt för länets kommuner:

– När det gäller flyktingar är det kommunerna som bestämmer och det är upp till dem att bestämma det.

Christina Karlsson (S), kommunfullmäktige i Örnsköldsvik, tycker att ökad immigration skulle vara något positivt.

– Vi är ett rikt land och det är en solidaritetshandling att vi kan öppna upp för dem som har det svårt och behöver hjälp, säger hon. Om den invandringen sedan kommer från Ystad eller Haparanda eller någon annan del av världen spelar inte så stor roll!

Publicerat