Mat & dryck

Grilla säkert i sommar

Att grilla är en av de starkaste svenska sommartraditionerna och grillen har blivit en symbol för ledighet och semester.

Varje år skadas runt 100 svenskar, varav flertalet är män, i olika grillolyckor, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Och farligast är gasolgrillarna.

Försäljningen av gasolgrillar har ökat kraftigt i Sverige och med den stora mängden gasolgrillar uppkommer nya risker som semesterfirande grillentusiaster behöver se upp med. Tänk efter före och undvik att bli lika grillad som kvällens entrecote.
 

Före grillning:

- Kontrollera grillen före användning. Gasolanläggningen bör täthetsprovas varje gång du byter gasolbehållare. Montera på en läckindikator som kan köpas på bensinstationer eller återförsäljare av gasol.
- Undvik läckage. Se till att skruva på ventilen åt rätt håll, större gasolbehållare är vänstergängade, annars kan den bli otät. Riskera inte värmeskador på slangen mellan behållaren och grillen, håll den borta från heta delar.
- Vid gasolläckage. Misstänker du att gasol läcker – stäng huvudkranen till gasolbehållaren. Använd läckspray eller tvållösning på skarvar och anslutningar för att lokalisera läckaget.
- Skyddshandske bör finnas vid grillen om du behöver stänga ventilen vid brand.

Under grillning:

- Låt grillen stå fritt. Avlägsna allt eventuellt lättantändligt material om finns i närheten av grillen när den används.
- Kontrollera gasollågan. Den inre delen ska vara blågrön. Vid gula inslag i lågan bör gasolbrännaren lämnas på service.
- Vid brand. Om det skulle börja brinna utanför grillen – stäng av ventilen till gasolen. Släck helst med brandfilt och undvik vatten.

Publicerat