Du är här

2010-07-10 - Nyheter/Reportage
FOTO: Håkan Nordström

Örnsköldsvik får 4G-nät

Sveriges mest omfattande satsning på nästa generations mobilnät, 4G, pågår för fullt. Inom 18 månader är planen att över 100 orter ska ha tillgång till 4G i Telenors och Tele2s gemensamma nät, däribland Örnsköldsvik.

Utbyggnaden av nästa generations mobilnät ska resultera i förbättrad täckning, högre hastigheter och bättre kvalitet för mobilt tal och mobilt bredband.

− Ambitionen är att användaren ska kunna surfa mobilt i vårt 4G-nät med hastigheter upp till 15 gånger dagens turbo-3G, säger Lars-Åke Norling, VD för Telenor Sverige.

Örnsköldsvik är tillsammans med bland annat Sundsvall, Härnösand och Umeå en av de städer som kommer att få sitt 4G-nät under 2011. Större städer som Stockholm, Göteborg och Malmö kommer däremot att få sitt nät utbyggt redan under 2010.

Fakta 4G
4G är fjärde generationens mobilkommunikation, ett samlingsnamn på framtida standarder bortom 3G. 4G är främst avsedd för ultrabredbandig internetaccess. För att en kommunikationsteknik ska få kallas 4G krävs bland annat att det kan erbjuda hastigheter på ungefär 100 Mbit/s till mobila användare och 1 Gbit/s till stationära användare enligt standarden IMT-advanced, som är standardiseringsorganet ITU:s kriterier för 4G-system.
Källa: Wikipedia

Dela med dig av denna artikel på: