Du är här

2010-07-12 - Samhällsinformation
Själevads kyrka - värd ett besök.

45 skäl att besöka en kyrka i sommar

Årets sommarkyrkor har slagit upp sina portar för vägfarare och andra semesterlediga. I Härnösands stift är det rekordmånga kyrkor som håller extra öppet för att bjuda på en stunds vila från vägdamm och shoppingstress.

Kyrkorna i Härnösands stift, som inbegriper Västernorrlands och Jämtlands län, är unika kulturmiljöer. Där finns konstskatter från olika tidsepoker, i vissa ända från tidig medeltid. Kyrkorna är också andaktsrum dit vem som helst kan söka sig, kanske för att tända ett ljus och be en bön eller bara för att sitta en stund i stillhet.

Under sommaren håller många av kyrkorna extra öppet för att möta semesterlediga besökare. I år är det 45 kyrkor i stiftet som satsat på att vara sommarkyrkor, vilket innebär att de är öppna minst fem timmar varje dag under semesterperioden.

Många av sommarkyrkorna är vackert belägna i landskapet och har en historia som gör dem värda en egen utflykt. Andra fungerar som en oas och rastplats längs färdvägar och vardagsstråk.

De kyrkor som betecknas som vägkyrkor är bemannade och erbjuder service i form av toalett och kaffeservering i anslutning till kyrkan, där hålls också en daglig andakt. De som kallas sevärdhetskyrkor är kulturella angelägenheter som inte behöver ha samma grad av service, men ofta finns ändå delar av den.

Vägkyrkor i Västernorrland: Borgsjö kyrka, Galtströms kyrka, Haverö kyrka, Grundsunda kyrka, Gudmundrå kyrka, Tuna kyrka, Njurunda kyrka, Nordingrå kyrka, Ytterlännäs gamla kyrka, Själevads kyrka, Multrå kyrka, Sundsvalls Gustav Adolfs kyrka, Timrå kyrka, Viksjö kyrka.

Sevärdhetskyrkor i Västernorrland: Attmars kyrka, Boteå kyrka, Härnösands domkyrka, Selångers kyrkoruin, Sollefteå kyrka, Sånga kyrka, Överlännäs kyrka,

Dela med dig av denna artikel på: