Du är här

2010-07-22 - Samhällsinformation
Undvik att låta maten stå ute. FOTO: Maja Lindborg

7 tips i rötmånadstider

Imorgon börjar rötmånaden. Se till att hålla magsjuka och mögel på avstånd genom dessa tips.

¤  Det kan bli mycket varmt i bilen under dagen. Se därför till att ha en kylväska med dig när du storhandlar.

¤  Tvätta alltid händerna när du varit på toaletten och innan du ska laga och äta mat. Händer och mun är kroppens bästa bakteriespridare.

¤  Använd inte samma skärbräda för rått kött och sallad.

¤  Lite på dina smak –och luktsinnen. Släng inte mjölken bara för att bäst före-datumet gått ut, men låt för den delen inte heller osten ligga och mögla i kylen bara för att bäst före-datumet inte gått ut.

¤  Kontrollera temperaturen i kylskåpet. Under rötmånaden kan du med fördel ställa ned temperaturen till +5°C. Kolla också var i kylskåpet det är som svalast, och placera känsliga varor som kött och färsk fisk där.

¤  Ta inte fram mer mat än du tror det behövs. Mat som står framme blir snabbt en grogrund för bakterier.

¤  Varm mat ska tillagas ordentligt, så att alla bakterier försvinner.

Källa: Livsmedelsverket


Dela med dig av denna artikel på: