¤ Det kan bli mycket varmt i bilen under dagen. Se därför till att ha en kylväska med dig när du storhandlar.
¤ Tvätta alltid händerna när du varit på toaletten och innan du ska laga och äta mat. Händer och mun är kroppens bästa bakteriespridare.
¤ Använd inte samma skärbräda för rått kött och sallad.
¤ Lite på dina smak och luktsinnen. Släng inte mjölken bara för att bäst före-datumet gått ut, men låt för den delen inte heller osten ligga och mögla i kylen bara för att bäst före-datumet inte gått ut.
¤ Kontrollera temperaturen i kylskåpet. Under rötmånaden kan du med fördel ställa ned temperaturen till +5°C. Kolla också var i kylskåpet det är som svalast, och placera känsliga varor som kött och färsk fisk där.
¤ Ta inte fram mer mat än du tror det behövs. Mat som står framme blir snabbt en grogrund för bakterier.
¤ Varm mat ska tillagas ordentligt, så att alla bakterier försvinner.
Källa: Livsmedelsverket