Mat & dryck

Årets bästa surströmming är från Örnsköldsvik

”En surströmming med balanserad sälta och smak. Ett kött om lossnar lätt från ben och skinn. En strömming i tiden.” Så lyder Surströmmingsakademiens utlåtande om vinnarfisken i årets test av säsongens delikatess nummer ett.

Tolv märken deltog i testet som hölls i Hötorgshallen i Stockholm av Surströmmingsakademien. Juryn utgjordes av fyra personer från akademien, åtta medlemmar ur Surströmmingssällskapet och sju gästtestare.

Hanells vann med tolv poäng och motiveringen ovan. På andra och tredje plats hamnade Hållstrands och Höga Kusten med tio respektive nio poäng. Motiveringen för dessa var ”god” och ”bra på alla vis”.

Testarna kom också fram till att ”gemensamt för årets surströmming var att de flesta märken, i olika grad, var något omogen där ytterligare dagar kan vara nödvändigt för att uppnå fullgod kvalitet.”

Publicerat