Du är här

2010-08-23 - Politik

Bra att veta inför valet

Den 19 september är det kommun- landstings-, och riksdagsval. Vill du veta mer om hur det går till gör du klokt i att läsa här.

Det finns flera olika sätt att rösta. Din vallokal står på ditt röstkort. Där står även vallokalens adress och öppettid.

Rösta i vallokal
De flesta av väljarna röstar i sin vallokal på valdagen den 19 september. Din vallokal står på ditt röstkort. Där står även vallokalens adress och öppettider. För att läsa mer om att rösta i vallokal, tryck här.
Förtidsrösta
Från den 1 september kan du som inte kan rösta i din vallokal på valdagen förtidsrösta. Förtidsröstningen motsvarar tidigare poströstning och pågår mellan 1 september och 19 september. Nästan en tredjedel av väljarna förtidsröstar. För att läsa mer om att förtidsrösta, tryck här.

Rösta från utlandet
Om du tillfälligt befinner dig i utlandet kan du antingen rösta på ambassad eller konsulat - eller brevrösta. För att läsa mer om att rösta från utlandet, tryck här.

Rösta med bud
Att rösta med bud betyder att någon hjälper dig med att transportera din röst till din vallokal eller till en förtidsröstningslokal. Det är en särskild service för de som är gamla, sjuka eller funktionshindrade som inte kan ta sig till sin vallokal eller en förtidsröstningslokal. Budkuvert kan du hämta gratis i Stadshusets reception, Nygatan 16 mellan 1 september och 19 september. För att läsa mer om att rösta med bud, tryck här.

Lantbrevbärare
I områden som har lantbrevbäring kan du rösta med bud genom lantbrevbäraren. Lantbrevbäraren agerar då bud och ser till att rösten transporteras till närmaste röstningslokal.

I Örnsköldsviks kommun sköts det praktiska arbetet av valnämnden och dess kansli. Om du har frågor som rör valet kontakta gärna:

Matti Ohlsson
Tfn: 0660-887 00
E-post: matti.ohlsson@ornskoldsvik.se

Erika Björk
Tfn: 0660-880 40
E-post: erika.bjork@ornskoldsvik.se

Ann-Christin Nordqvist
Tfn: 0660-881 49
E-post: ann-christin.nordqvist@ornskoldsvik.se

Dela med dig av denna artikel på: