Nyheter/Reportage

Ö-viksbo på nytt toppjobb

Stefan Andersson har utsetts som administrativ chef för Umeå 2014 – den stora satsningen kring Europas kulturhuvudstad.

Umeå blir som bekant Europas kulturhuvudstad 2014 och nu är det klart att Stefan Andersson, Örnsköldsvik, fått tjänsten som administrativ chef för projektet.

– Det känns jättebra. Jag är inte riktigt hundra på vad arbetet innebär, och det kommer säkert att förändras under tiden, men jag ska vara med och skapa ett regelverk kring hela satsningen så att alla vet vad som ska ske och hur man ska gå tillväga. Alla ska veta var och när saker och ting kommer att hända i detta gigantika projekt, säger Stefan Andersson.

Andersson tillträder sin nya tjänst om två veckor och går direkt från sitt jobb som handläggare och biträdande kanslichef på Arvsfondsdelegationen, Allmänna Arvsfonden, i Stockholm.

– Jag har pendlat mellan Örnsköldsvik och Stockholm i sex år och det ska bli skönt att slippa. Nu kommer jag att kunna dagpendla med Botniabanan till Umeå.

Hur kommer vi i Örnsköldsvik att påverkas av att Umeå blir kulturhuvudstad?

– Som jag förstår finns det ett regionalt tänkande i det här och jag kommer att ta alla chanser jag har att tänka samarbete. Umeå och Örnsköldsvik växer ihop mer och mer, särskilt nu när Botniabanan är klar.

Många andra städer har blomstrat rejält när de utsetts till Europas kulturhuvudstad och förhoppningsvis gäller det även Umeå, och att en hel del kan spilla över på Örnsköldsvik.

– Det kommer att hända exceptionella saker under 2014 och vi kan se det som ett tomtebloss-år, men vi vill att så mycket som möjligt av det som görs ska få ett längre liv. Vi ska se kulturhuvudstadsåret som ett avstamp snarare än en avslutning på projektet Umeå 2014.

Grattis till nya jobbet får vi förstås säga.

– Tack. Det känns häftigt att jag får en sådan här utmaning vid 59 år ålder.

Publicerat