Husum

Tåget stannade i Husum

Nu är Botniabanan invigd även i Husum.

Flera hundra Grundsundabor, och även folk från andra håll, slöt upp när Husums resecentrum invigdes på söndagen.

Bland de många talarna fanns kommunstyrelsens ordförande Elvy Söderström, som haft en hektisk invigningshelg, och inte minst Sten Bylin, kyrkoherde i Grundunda församling.

Bylin talade om svunna tider kopplat till nutid och han hade stora förhoppningar på Botniabanan.

– Botniabanan betyder mycket för oss alla och jag är övertygad om att vi kommer att få se en inflyttning i det här området. I Husum har vi fem minuter till resecentrum och fem minuter till flyget. Vi bor mer centralt i Husum än man gör i Örnsköldviks centrum.

Därefter citerade Sten Bylin både Jesaja och Lukas ur Bibeln.

”Alla dalar skall höjas, alla berg och höjder sänkas. Oländig mark skall jämnas och branter bli till slätt.” (Jesaja)

”Varje klyfta skall fyllas upp och varje berg och kulle jämnas ut, krokiga vägar skall göras raka och ojämna vägar göras jämna.” (Lukas)

– Det är precis det som har hänt här. Det är bara att se hur väl Botniabanan smält in i naturen, sa Sten Bylin innan han bad en bön för Botniabanan och sedan välsignade Husums resecentrum.

Nyinvigd skulptur

Konstnär Åke Lagerborg berättade om sin nyinvigda skulptur, som tidigare stått på regementet Ing 3 i Boden. Där invigdes den för 35 år sedan med titeln ”Högt spel i Boden”.

– Nu i Husum där järnvägen löper tio meter upp i luften heter den förstås ”Högt spel i Husum”. Det blir andra given för den här skulpturen och placeringen är minst lika bra som den var i Boden, sa Åke Lagerborg.

Brottningsprofilen Thom Svensson fanns också bland talarna och han avslöjade att det blir en stor uppvisningstävling i maj där totalt 28 världsmästare i brottning ska mötas i fyra olika viktklasser på herrsidan och tre på damsidan. Dessutom blir det underhållning av Jerry Williams.

Specialbakad kaka

Benka Forsberg, underhållare, revykung och flitig limerickförfattare i Tidningen 7, var konferencier och för den musikaliska underhållningen svarade Elvistolkaren Ronny Sahlén.

Alla invigningsbesökare kunde också avnjuta den specialbakade Botniabanekakan. Inte mindre än 20 000 kakor har Postkakan i Husum levererat till framförallt Nordmalin och Umeå. Men 500 kakor fann på plats i Husum, och de gick nog åt.

– Fantastiskt kul att vara med på ett sådant hör evenemang med våra produkter, säger Leif Sundström, Postkakan.

Publicerat