Politik

Carro ställde tiotusenkronorsfrågan

Hon ställde Miljöpartiets Maria Wetterstrand mot väggen – och fick 10 000 kronor för besväret.
Bredbytjejen Caroline Svensson, 29, tog hem priset i Aftonbladets rikstäckande tävling.
”Tiotusenkronorsfrågan” är ett koncept där politiker grillas inför valet av Aftonbladets läsare. Över 13 000 frågor har kommit in – och en stor del av dessa riktades till Maria Wetterstrand. 

Caroline, som gjort inhopp hos Tidningen 7 både som frilansskribent och krönikör, fick priset för en finurligt skruvad och tillspetsad fråga på temat miljö:

”Du sitter i en båt och har möjlighet att rädda en av följande personer: George W Bush, BP:s vd Carl-Henric Svanberg eller den dåvarande chefen för Tjernobyl.
Vem drar du upp och varför?
Vad skulle du säga till de övriga i vattnet?”

– Jag började spåna kring vad som har hänt på miljöfronten som påverkat världen kraftfullt, berättar Caroline. Jag kom att tänka på Tjernobylkatastrofen 1986, på Kyoto-avtalet som Bush vägrade underteckna och på årets oljeläcka i Mexikanska golfen.

Frågan fick Maria Wettestrand att brista ut i gapskratt.
– Jag tror att jag skulle dra upp den här Tjernobyl-chefen, svarade hon efter en stunds betänketid. För han är den av de tre som jag hyser störst hopp om att han faktiskt har fattat att han gjort nåt riktigt jävla dumt.
– Till de andra får jag väl säga ”Det finns inte plats, tyvärr, för er”. 

Caroline är relativt nöjd med svaret.
– Det flesta tänker att miljön är något som finns här och nu, så jag gissade att hon skulle välja Carl-Henric Svanberg som har ett stort ansvar att ställa saker och ting till rätta. Men sett i ett längre perspektiv valde hon nog rätt. Kärnkraften är något som fortfarande finns kvar och om det sker en ny katastrof kommer den också att bli historia.
– Däremot hade jag gärna velat ha ett rakare svar på vad hon skulle säga till dem i vattnet…
Publicerat