Nyheter/Reportage

Världspremiär för Sekab

Ö-viksföretaget är leverantör när världens första tankstation för det etanolbaserade biobränslet ED95 öppnar.

Tung transportindustri i Stockholm utgör 5-10 procent av trafiken men står för en långt större andel av utsläppen. Nu öppnar en anläggning i Jordbro, världens första publika tankstation för biodrivmedlet ED95. Öppningen ses som det första steget i en vision om utvecklingen av en ny svensk infrastruktur av tankställen för hållbara lastbilstransporter som kör på ED95 och andra biobränslen.

Satsningen är en del av projektet CleanTruck (Clean and energy efficient trucks for urban goods distribution) som drivs av OKQ8, Miljöförvaltningen i Stockholm och AGA Gas AB. Projektet syftar bland annat till att etablera tankstationer för förnybart lastbilsbränsle och att testa och demonstrera nya miljölastbilar.

Sekab deltar i projektet genom att stå för leveransen av ED95 till tankstationen i Jordbro.

– Det här är inget mindre än en milstolpe i arbetet för hållbara lastbilstransporter, säger Mathias Olofsson, produktansvarig biobränslen hos Sekab. För första gången har vi nu en publik tankstation för ED95 och det är oerhört glädjande att OKQ8, som en av Sveriges största drivmedelsföretag, satsar på ED95 och banar väg för en ny typ av hållbar transportindustri.

ED95 – ett etanolbaserat biobränsle för tunga fordon
ED95 är ett förnybart drivmedel utvecklat för dieselmotorer och består av 95 procent etanol och 5 procent tändförbättrare. Det är baserat på bioetanol och är redan ett väl etablerat grönt drivmedelsalternativ inom transportsektorn. Över 500 SL-bussar kör idag på ED95. Jämfört med en konventionell dieselmotor minskar utsläppen av fossil koldioxid med upp till 90 procent vid körning på ED95 – samtidigt som energieffektiviteten bibehålls.

Publicerat