Samhällsinformation

Trafiken utanför skolor onödigt farlig

Skolorna i Örnsköldsvik har kommit igång ordentligt med höstterminen. Många föräldrar skjutsar sina barn till och från skolan för att de ska slippa promenera i trafiken. Men just detta skjutsande är en trafikrisk för skolbarnen.

Föräldrar som skjutsar och lämnar av sina barn vid skolan ses som den största trafikrisken. Det visar en undersökning om trafiksäkerhet från försäkringsbolaget If, där 1 195 rektorer vid landets grundskolor deltog.

– Samhället måste öka satsningen på trafiksäkerheten kring skolorna. Många föräldrar behöver lämna sina barn med bil, exempelvis för att man valt en skola som ligger en bit hemifrån. Miljön runt skolan måste anpassas efter det, säger Henrik Ask, personskadechef på If.

– Men det räcker inte med det för att säkra trafikmiljön. Fortkörare på 30-vägarna utanför skolor och dagis måste hejdas. Vidare bör man uppmuntra samåkning och kanske gemensamma promenader med föräldrar och barn där det går.

En paradox i sammanhanget är att de föräldrar som oroar sig för barnens väg till skolan, och därför skjutsar dem, i sig utgör en fara för trafiksäkerheten.
Publicerat