Samhällsinformation

Dags för Klamydiamåndag

Imorgon, måndagen 13 september, är det dags för den årliga klamydiadagen. Nytt för i år är att du kan beställa påminnelse om testning till mobilen. Och särskilt killar uppmanas att testa sig, då de inte gör det lika ofta som tjejer.

Klamydiadagen hålls i hela landet för att öka medvetenheten om klamydia, vilka konsekvenser en infektion kan få och vikten av att testa sig. Målet är bland annat att öka kondomanvändningen och på sikt minska antalet klamydiainfektioner.

De flesta som drabbas får inga som helst symtom. Du kan vara smittad utan att veta om det själv och på så sätt sprida smittan vidare via sexuella kontakter till nya partner. Klamydia är vanligast i åldrarna 15 till 29 år, men naturligtvis är det också viktigt att äldre testar sig. En obehandlad infektion kan både för tjejer och killar leda till svårigheter att få barn i framtiden.

– Oskyddat sex innebär inte bara risk för att få klamydia utan även andra sexuellt överförbara infektioner, till exempel hiv. Därför måste kondomanvändningen öka, säger smittskyddsläkare Hans Boman.

Även om siffrorna sjönk något 2009 i jämförelse med 2008 och även siffrorna för första halvåret 2010 sjunkit, ligger antalet anmälda infektioner fortfarande oroande högt.

Vill du veta mer så besök klamydiamandagen.nu


Publicerat