Politik

Ingrid valspurtar för sista gången

Ingrid Ågren hade lämnat politiken bakom sig – men de missförhållanden hon såg i kommunen fick hennes engagemang att blomma upp på nytt.
Nu leder hon Pensionärspartiet i kampen för en förändring I Örnsköldsviks kommun.

 

Vad vill du som politiker?

– Jag har jobbat med politik i 45 år och min drivkraft har hela tiden varit att forma ett bättre samhälle att leva i. Det gäller för alla, men efter mina år inom skolan vurmar jag särskilt för barnen. Efter sju års uppehåll återvände jag till politiken inför det förra valet, för jag märkte att det inte var så roligt att åldras i det här samhället och inte i Örnsköldsvik.

Viktigaste valfrågan för dig?
På riksnivå är det att pensionärerna ska beskattas lika som alla andra, för pensionen är inget bidrag utan en lön som vi tjänat ihop under vår tid i arbetslivet.
Lokalt känner jag att om alla ska ha det bra i kommunen måste först barnen ha det bra. De har mitt hjärta. Jag vill rädda småskolorna, återupprätta skoldaghemmet och återanställa speciallärare.
Många pensionärer bor utanför stan, och för att de ska kunna bo kvar måste det finnas barnfamiljer, skolor, bensinmackar och annat som håller våra byar vid liv. Landsbygden ska leva och i dag satsas det alldeles för mycket mitt i stan.

Hur ser du på de båda blockens vallöften om skattesänkningar till pensionärer?
– Det har alltid varit så att vi pensionärer är viktiga före valet men inte efter. Bara om vi enar oss kan vi få igenom vårt valmanifest. Det var till stor del därför partiet bildades.

Vad avgör valet?
– Hur kommunens och landstingets ekonomi har skötts under de senaste fyra åren tycker jag visar på att socialdemokraterna inte klarar att ha ansvaret. Det behövs en förändring och en mer kompetent ledning.

Vad ska ditt parti göra för att lyckas i valet?
– Vi äldre måste sluta upp gemensamt. Till alla pensionärer vill jag säga ”enade vi stå, söndrade vi falla”. Vi siktar på minst tre mandat och räknar med att bli vågmästare.

Vilket är det största problemet i Örnsköldsvik och vad skulle du vilja göra åt det?
– Det är att man lägger ner äldreboenden. Och att om man levt tillsammans i 50 år och den ena behöver vård så får inte den andra följa med. Det är omänskligt. Det måste få finnas trygghetsboenden, och om man har fyllt 80 ska man få flytta dit utan bedömning. För ingen annan än du kan avgöra hur du mår.

Vad är det bästa politiska beslut som tagits under den senaste valperioden?
– Att E4-trafiken leds bort från stan via Åsbergstunneln kan vara det bästa som hänt och håller på att hända.

Hur ser du på regionfrågan?
– Sjukvården i olika län bör samordnas på ett bättre sätt i. Vi ska ha akutsjukhus som du kan nå inom en timme, var du än befinner dig i Sverige, och staten bör överta ansvaret för sjukvården. Då blir det direktfördelade bidrag till varje sjukhus med en lokal styrelse.

Om du fick göra en sak för att göra Ö-vik bättre – vad skulle du göra då?
– Då skulle jag satsa på trygghetsboenden runt om i kommunen. Det finns till och med statsbidrag till det, men vad jag vet utnyttjas de inte alls i den här kommunen. Sedan tycker jag att man ska ge Rådhuset till Kulturens Vänner med samma bidrag som Arenan och Folkets Park får.
– Hampnäs har fortfarande en viktig funktion, även om målgruppen förändrats.

Kan du se ett problem med att er väljarkrets är begränsad till just pensionärer?
– Det är den inte. Alla som vill ha ett bra samhälle för alla ska rösta på Pensionärspartiet.
När jag talade på skolan var det en elev där som sa att ”Nästan alla i vår klass tänker rösta på Ingrid, för hon var häftigast”.

Till sist: Hur länge kommer ditt eget engagemang att fortsätta?
– Fyra år till. Vid nästa val är jag på väg mot 80 och då får det vara nog.

Så det här blir den allra sista chansen att rösta på Ingrid Ågren?
– (Skratt). Ja, det kan man nog säga!

Ingrid Ågren
Ålder: 74
Familj: Tre barn och fem barnbarn.
Yrke: Pensionerad rektor.
Parti: Pensionärspartiet.
Tid engagerad i politiken: 45 år.
Det här visste du inte om Ingrid: Är en flitig facebook-användare och dessutom en riktig hejare på GPS.
Publicerat